Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.4.2015

Koirakoulussa!

MA: Tokoiltiin Malmilla Tainan, bc Mozartin ja kelpie Mistyn kanssa Malmilla. Ihanassa auringonpaisteessa. Tuntui vähän, että raskas viikonloppu painoi ja tuli valvottuakin liian myöhään.

Ruutin kanssa: 

Paikka makuu: suht lyhyt aika puiden takana.
Paikka istu:

Seuraus: Tehtiin hieman itsenäisesti pallon kanssa seuruuta. Ensin pari heittoa. Sitten käskin jättämään pallon maahan ja odotin, että tarjoaa tulla sivulle. Tuli vähän vinoon paristi. Naksautin jonkun kohdan ja sai juosta pallolle. Tehtiin näitä sitten niin, että myös sivuaskelia. Ihan ilman käskyä ja naksautin 1-2 jälkeen. Ihan hiljaisia.

Siirtymään tuli pari ininää.

Ruutu: Ensin normaali liikkuroituna. Tuli vinkumista kohti ruutua lähtiessä. Muuten hyvä. Tehtiin sitten kuuntelua, että heitin pallon ruutumatkan keskivälille. Ekassa huusin jes ja sai ottaa. Sitten toisella käskytin vain ruutuun, meinasi poimia pallon ja kielsin. Pyysin pois ja seuruutin merkille. Taas yritti poimi pallon. Olikohan kolmannella kerralla, kun sujui suoraan ruutuun juokseminen. Menin hakemaan pallon ja heitin sen Ruutille. Kerran käskin takaisin ruutuun, kun ei malttanut odottaa. Uusiksi vielä. Taas ekalla yritti ottaa pallon ja toisella juoksi hyvin ruutuun. Näissä kaikissa häiriötreeneissä teki hiljaa.

Ohjattu: tehtiin ruudun merkiltä kohti ruutua. Ruutin mielestä helppo juttu. Käskytin vielä väärällä ruudun käskyllä hakemaan vasemman kapulan ja totteli käsimerkkiä ja virittelyä. Tehtiin vielä oikea ja nyt olin mukana oikealla käskyllä. Tämän palautus sivulle, ensimmäinen vauhtina. Ohjatun merkiltä lähdössä hiljaa! Ehkä aiempi kuuntelu auttoi..

Gavan kanssa

Paikalla makuu: Teki Mozartin kanssa. Kerran näytti, että oli laittaa lonkalle painon mutta ei laittanut. Palkkasin tiheästi. Eka oli innoissaan, että Moz oli vieressä, mutta sitten keskittyi hyvin. Tein paristi alussa niin, että työnsin vähän molempien lonkkien puolelta, mutta piti hyvin asennon. Palkkasin molemmista häiriköinneistä. Kerran tuli aika kova komennus toiselle koiralle, mutta Gava pysyi ja palkkasin sen jälkeen.

Tehtiin vähän sivumpana istuen, maaten ja seisoen Gavan ympäri kävelyä. Istuen ja maaten kaikki onnistui. Seisoen onnistuin paristi kävellä ympäri. Välillä palkkasin vain sivulle kävelystä. Näitä pitää treenata lisää. Tein seisomisessa myös niin, että kävelin 5m eteen ja sieltä kiertämään.

Gava odotti osan käy siihen -makuussa ja sitten vain hihna kiinni treenikassissa.

Ruutua: Eka lelulle. Sitten kosketusalustalla ja avustajalta tuli nami heitettynä. Gava kyllä tiesi, että nami tulee mutta juoksi ekana alustalle. Saimpahan palkattua naksutuksen jälkeen että seisoi aina alustalla. Kerran sai palkan, kun ehti mennä maahan. Kerran sain huomautettua, ettei maahanmenoa kuulu tehdä ja lähetin uusiksi. Seuraavissa taas hyvin jäi seisomaan alustalle. Loppuun kaksi lelulle lähetystä, avustaja laittoi lelun. Ekassa ei uskaltanut lähteä pelkästä käskystä niin näytin käsimerkin (tiedän ettei uusilla säännöillä sitä saa antaa). Ja toinen kerta lyhyemmältä matkaa ja nyt lähti heti käskystä.

Seurausta: palkkailin alkuun katsekontaktista sivulla, kun liikkuri puhui vieressä. Välillä meinasi vilkaista. Seurauksessa vire oli vähän matalampi ja vasempaan käännökset oli huonompia kuin yleensä. Niitä pitää kerrata. Ehkä oli vielä väsynyt eilisestä.

Metsku: tehtiin kaksi vauhtinoutoa. Ekassa huono nosto ja jotenkin sekoili mistä kohdin ottaa kapulan. Toisen kerran kapula meni sivuttain ja sen poimi nätisti.


Autoon mennessä nähtiin isä ja tyttölapsi. Oltiin nähty ne kentän ohi menevän jo kerran ja Gava heilutteli silloin häntää. Annoin luvan moikata ja tyttö oli onneksi tosi rauhallinen ja halusi tietää rodun. Annoin syöttää Gavalle kaksi namia ja kehuin Gavaa. Gava meni hakemaan rapsutuksia myös isältä ja heittäytyi selälleen siihen, tyttökin tuli rapsuttamaan eikä se Gavaa haitannut. Ihanaa! Vähän jännitti, mutta silti uskalti mennä ja oli tosi nätisti eikä hypi.

Lenkillä mennään päivittäin myös yhden tarhan ohi, jossa usein pieniä lapsia. Siinäkin katselee niitä välillä häntä heiluen. Syksyllä vielä tollainenkin ois saattanut epäilyttää.

Ruuti treenaa:
- patoamista seurauksessa
- kuuntelua ruutu ja ohjattu

Gava treenaa:
- ruudussa löytää hyvin alustan kauempaakin. Ehkä pientä häivyttämistä voisi kokeilla. Tai ainakin alusta hiekan väriseksi alkuun (nyt valkoinen).
- seuraus vasempaan käännökset
- seisominen ja ympäri kiertäminen. Muista yhdistää myös paikkamakuussa ympäri kiertämistä.
- noudon luovutukset tänään jäi

- KUVIA Mozartista ja pari Mistystä



o o o o o o o o o o o o 

TI: Agilitya omatoimisesti AST:n kentällä

Käytiin AST:n kentällä treenaamassa toisen seuralaisen kanssa ennen jäsenkatselmuksen pitoa (kuulun hallitukseen). Vähän huonosti nyt tuli treenattua ennen tokoa, mutta samalla kerralla, kun tuli kentälläkin käytyä..

Hyppytekniikka: Korkeuden arviointia. Tässä riittääkin työn sarkaa! Nyt tarkistin etäisyydet eli 4 hyppyä yhteensä väleillä: hyppy, 6 jalkaa, hyppy, 6 jalkaa, hyppy, 9 jalkaa, hyppy (korkeutta säädetään). Ekassa oli matalin, joka ok. Sitten nostin 25cm. Seuraavaksi taas alin korkeus 10cm. Seuraavana 35cm ja tässä teki korkean loikan, oli pelottava. Toistolla tais sujua. 40cm kohdalla tuli stoppi ja yritti taas viime kerralla keskittyä, että hyppää kaksi vikaa samaan. Ekalla osui ja tokalla onnistuikin hypätä. Kerran kun oli 35/40cm tms niin juoksi rimaa tiputtamatta vikan ali. Tehtiin sitten taas 10cm ja ehkä kertaalleen noin 20cm.
Pohdin myös että ehkä tehdään myös yksittäistä korkeampaa rimaa ihan tarjottuna ettei korkeampi hyppy esitellä ekana kolmen hypyn sarjan jälkeen, missä on pakko uskaltaa hypätä tietyltä etäisyydeltä. Gava, kun tykkää tarjota. Luustokuvat tulee olemaan joskus kesäkuun aikoihin niin sitä ennen kuitenkin maltilla tehdään.
Takaakierto

Takaakierto ja valssi hypyn jälkeen: Tehtiin katselmusradasta neljän esteen pätkä. Jossa koira lähetettiin takaakiertoon, siitä putkeen, suoraan hyppy ja josta mentiinkin 2. putken päätyyn ei siihen mihin linjaus syöttää. Takaakierto oli hyvin muistissa vaikka sitä on tehty niin vähän, ehkä yhdistää kierrä- käskyyn.. Katsoin myös jälkeenpäin, että ainakin apuriman kanssa (poikittainen, että kiertää riittävän lenkin) juoksulinja näytti (kuvassa tummimmat jäljet) hyvältä ajatellen myöhemmin maxikorkeutta. Ruutihan on nuorena oppinut juoksemaan nuollen esteen ja sillä tavoin kierron hypystä ei saa tiukkaa, vaan joutuu hyppäämään huonoon kulmaan. Niistoakin voisi harjoitella eri korkuisilla hypyillä. Lotta Vuorela myös suositteli keskittymään takaakiertoon, kun hypyn korkeus on lähempänä sitä mitä se tulevaisuudessa on.

Putkeen irtosi siinä pienellä lähetyksellä. Ja takaakierrossa tein myös valssin ja vähän vedätin kiertäessä hyppyä, hyvin keskittyi silti. Vaikein olikin sitten, kun Gava tuli U-putkesta suoraan hypylle ja siitä kaarrettiin putken 2.päätyyn (valssasin hypyn jälkeen). Kerran merkkasin hypyn ja valssasin jo valmiiksi. Alkuun juoksi mun selän takaa ja kääntyi mun toiselle puolelle. Tehtiin lelu ihan tyrkyllä sitten pari kääntymistä, jossa sai suoraan lelun. Myös putken edestä vähemmällä vauhdilla. Alkoi sitten tajuta, mitä käsi merkitsee. Välillä sijoituin huonosti ja peitin osittain putken päädyn. Kovasta vauhdista silti vaikea ilman lelua. Ja pitäisi tajuta jarruttaa ennen hyppyä. Murisi mulle joissakin kohdin, kun olin "häiriköimässä". :D
Tuollaisia valssista mukaan tuloja voin tehdä ihan puilla ohjatenkin. Poispäin- käännöksenkin pitäis onnistua puulla.

Agilityyn Gava on kyllä syttynyt, mutta toko vaatii vielä työtä. Toko onkin aivopesua..

2on-2offia maassa olevalla puomin alastulolla. Tällä kertaa lelu etupalkkana. Ahnehdin ja koitin puun kierrosta. Ei vielä toimi ja unohti pysähtyä. Toisella sujui, mutta hidasti raville että varmasti onnistuu. Tehtiin sitten metrin matka alastuloa, 2on-2off ja vapautus lelulle. Sitten lisättiin takaperin ketjuttaen pikku hiljaa edeten koko alastulon mittaan. Pidin aina rinnasta kiinni ennen lähetystä ja yleensä jäin vähän jälkeen. Nyt viime kerran videoon verrattuna ero (ja vaikeutus) oli vetävämpi etupalkka. Vikalla suorituksella kokonainen alastulo hyvällä vauhdilla. En palkannut siksi 2on-2offista, kun Gavalle ei oikein maistu leikki sen jälkeen jos on saanut namipalkkaa 2on-2offista. Ehkä vois testata, että etupalkaksi jää ruokakuppi/targetti jonka päällä nami. Silloin voisin palkata 2on-2off asennostakin parit namit. Ja näissäkin muistaa, että koiralla pitää olla hinku päästä 2on-2off asentoon.

o o o o o o o o o o o o 

TI: Tokoa Tiltun Koirakoulun tunnilla 

Mentiin Gavan kanssa täytekoiraksi tokon alkeet tunnille (työpaikka etuna). Koiria taisi olla yhteensä 6 kpl mattopohjaisessa sisätilassa. Kaikki koirat teki aina samaan aikaan. Tosi hyvää treeniä Gavalle! Gavalla oli metrin pituinen hihna, joka välillä rokkui mukana. Välillä oli "välitunteja", joissa leikittiin tai rauhoituttiin makoilemalla tai vaan rapsuttelin. Ekalla välitunnilla oli vaikeuksia saada Gavaa leikkimään! Sain ihan tosissaan yrittää ja lopussa sujui. Gava ehti myös siinä haistaa toisen lihapullat pöydän päällä ja mietti varmaan miksi sen pitää syödä Natural Menua. Gavan piti alkuun kuikuilla vähän isoa hoffia ja niskakarvat oli vähän pystyssä. Ja kun tultiin paikalle shiba- rotuinen tai sinne päin alkoi räyhätä Gavalle. Gava kyllä shillisti suhtautui ja tarjosi mulle vain maahanmenoa hetken päästä.

Tehtiin rivi, jossa katsekontaktia häirittynä. Alkuun kouluttaja Tiltu käveli pujotellen ohi, sitten taputellen ja lopuksi kävi aina vieressä kyykyssä taputtelemassa maata. Gava piti aika hyvin kontaktia. En kuitenkaan uskalla vaatia vielä kauhean pitkää aikaa, mutta  kohta pitäisi. Toistin välillä "katso" käskyn. Välillä saattoi nopeasti vilkaista, mutta korjasi heti. Vaihdettiin väleissä aina suuntaa tekemällä täyskäännöksen tai oikeaan paikallaan käännöksen. Noin jonossa tuli vähän häiriötä edessä olevasta koirasta. Gava alkoi myös loppua kohden tarjota maahanmenoa sivulta.

Ympyrällä kulkien tehtiin
- pujottelua jaloissa (riittää että pidän kädet kiinni reisissä)
- pujottelua + asento istu/maahan/seiso
- ohjaajan ympäripyörimistä (tehtiin rallyn alo/avon suuntaan eli myötäpäivään)
- vasemman ja oikean seurausta, ja etukautta aina pyöräytyksellä puolen vaihto
- vasen ja oikea seurauksessa paikallaan pyörimisiä tai kuten rally avon pyörähdys
- sivulletuloja

Maahanmenoja tehtiin seurauksen ja pujottelun yhteydessä. Alkupäässä suurin osa nopeita ja siistejä. Lopussa huomasi, että vähän hidastuivat. Ympäri kävely sujui myös. Liikkeestä maahanmenoon vinkkinä, kun tuppaa menemään välillä vinoon, että ennen käskyä Gavan puoleinen jalka vähän eteenpäin, ettei pääse vinoon. Kerran kokeilin ja toimi.

Istumisia lähinnä seurauksen perusasentoon pysähtymisinä. Ja siitä ympäri kiertäen.

Seisomisia: liikkeestä seisomista käsimerkistä. Tässä vinkkinä, että näytän sen vähän enemmän sivuttaisetäisyydellä enkä niin läheltä jalkaa, ettei jää vinoon. Sujuivat aika hyvin. Varmistelin käsimerkillä. Paristi kiersin ympäri, osassa pienesti liikkui jotkut tassut. Voisi testata edessä namia tai sitten tehdään vaan enemmän osissa naksutellen. Tuli ainakin testattua kovassa häiriössä jokaista, kun näissä kaikissa "jäävissä" kaikki käveli sikin sokin ja kuului häiriökäskyjä.

Kaukoja: Maahan-istu oli tarkoitus, mutta etupää paikallaan se on vaikein siirto (kun takapää paikallaan helpoin). Tein niin, että jalka oli edessä ja palkkasin jokaisen hyvän. Ei saatu niin täydellisiä kuin kotona ja erona myös seisoin itse. Välillä sekoitin ja sanoin väärän käskyn. Ei liiku ainakaan eteen, mutta parissa meni vähän taakse. Testattiin myös niin, että namit molemmille sivuille. Ei ainakaan vielä, kun ollaan aika alkeissa ollut mitään vaikutusta.

Sivulla maahan-istu-maahan: Tein sivulla normaalisti maahan ja sivulle asennonvaihtoja. Tässä eri maahankäsky niin menee tavallisesti takapääpaikallaan esim paikallaan olot. Ja hieman epäselväksi jäi, että kai kaukoissakin olisi sallittua mennä noin maahan, jos ottaa ylös samalla tapaa. Kun on sallittua myös mennä etupääpaikallaan maahan. Mutten ole ihan varma niin eri käskyt, jos täytyykin opettaa kaukoissa eri tavalla.
Maahanmenot suht hyviä, käytin käsimerkkiä avuksi kun alkoi väsyä ja muuten olis mennyt väärällä tekniikalla tai hitaammin. Sivulle nousuja ei oikeastaan olla tehty ja meinasi niissä tulla vajaasti sivulle. Tässä olisi hyvä opettaa käsikosketus tai pompahtamaan namille. Täytyykin erillisenä treenata.

Sivulletuloja: vaihdellen ympärällä aina vasen tai oikea kylki koiraa kohden. Oli suht hitaita, joten täytyy muistaa enemmän tehdä niin tekee varmemmin. Suurimmassa osassa pidin helpotuksena namia kädessä kiinni reidessä. Olivat suoria ja hyvä kohta.

Luoksetuloa: ristiin vierekkäisen koiran kanssa. Gava oli reunassa niin vain yhdelle puolen häiriö. Tein käsiavulla eteentuloa noin 1-3m matkalta. Paristi vilkuili, kun tultiin rinnakkain viereisen shiban kanssa. Jossakin ilman käsimerkkiä, mutta paras tuolla käsimerkillä. Annoin välillä hypätä myös päälle syömään palkan.

Lopussa oli eri käsittelytehtäviä jokaiselle ohjaajalle. Gava käy siihen - makasi, kun kävin kaksi koiraa läpi. Toisen luona hoffi yritti antaa pusuja ja Gava nousi. Totteli heti käskyä mennä takaisin maihin. Käy siihen- makuussa on nyt ollut enemmän ryhdikkäästi (ei lonkalla). Tuntuu että vähän sekoittaa milloin on rentomakuu ja milloin paikallamakuu, vaikka eri käskyt :/ Parempi tosin noin päin, mutta haluisin että ei tarvii olla niin muodollinen "käy siihen" makuussa.

Koitetaan päästä myös tän kuun aikana uusiksi näihin. Sen jälkeen treenit siirtyy ulos. Kiva saada mattopohjaista hallitreeniä suht tiiviissä tilassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!