Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.5.2015

Aksaa, paukkuja ja tokoa

Vapaapäivä töistä ja päätin hurauttaa tekemään aamulenkin AST:n kentälle. Olarissa huomasin skeittaajan ja päätin jäädä lenkittämään koirat sinne. Ruuti oksensi aamuruokansa lenkillä ja kerran autoon kentällä. En tiedä mikä ärsyttänyt. :/

Käveltiin lenkki skeittirampeille, jossa alkuun yksi skeittaaja ja sitten tuli pari lasta potkulautailemaan. Aluksi oltiin kauempana ja palkkasin Gavan aina, kun se katsoi skeittaajia. Heitin namin vähän poispäin. Välillä haukutin Ruutia tai käskin pyörimään. Gavakin sai välillä pomppua mua vasten tai pyörähtää ympäri. Skeittien ympäri meni kävelytie ja kuljettiin sitä. Namit alkoi loppua ja otin hanskan leluksi. Jes ja leikkiä jos vilkaisi. Leikki tosi hyvin. Sain tiheästi palkattua ja oli hyvä asenne. Nyt sain paljon paremman asenteen ja kontaktin vs mitä Sirkuskentällä. Tosin ei ollut sellaisia korkeita puisia skeittiramppeja. Täytyisi ottaa tavaksi mennä joskus lämppä- tai jäähkälenkki tosta ohi palkkaillen. 

Kentällä tein puomin alastulo pala - mini pöytä - alastulo viritelmän, jossa harjoitella 2on-2offia ja samalla lukemaan mistä puolin päälle mennään. Ensin esittelin yksittäisenä idean ja palkkasin pöydän päälle ja sitten alastulon. Sitten kutsuen pöydän takaa, että olin lähellä alastuloja. Jokaisessa teki hyvin 2on-2offin. Toki teki hitaammin, kun keskittyi. Alkuun tultiin suorilla lähestymisillä. Ekaa kertaa, kun piti hakea vähän vinosta kulmasta, Gava juoksi samaan suuntaan ja hyppäsi pois ylösmenolta. Muutaman toiston jälkeen hokasi korjata linjan.

2on-2off video


Tehtiin takaakierto, siivekkeen ympäri pyöritys ja persjättö, tai en nyt muista oliko tuolla jotain omaa termiä. huomasin, kun tein kumpaakin suuntaa peilikuvana niin se, kun koira pyörii vasempaan oli vaikeampaa Gavalle. Siinä ei kestänyt mun liikkumista niin hyvin. Nyt kun mietin, niin oon ainakin kahdessa treenissä tehnyt vain oikealle pyörimistä.. Vasempaan pyörimisessä, mun piti siis varmistella enemmän ja muistaa poimia "nenästä" hypyn yli ja vasta sitten persjättö. Näitä on varmaan siksi kiva harjoitella, koska Ruutilla ei toiminut pyöritykset, koska se ei osannut hypätä niissä oikein maxirimalla ja se myös kielsi tosi helposti jos yritin lähteä liikkeelle. Nostin aluksi mininä tehtyä medirimaan ja sitten matalaan maxi rimaan tai oikeastaan 50cm eli medi-maxi välille. Ekalla maxirimalla kieltäytyi oli varmaan huono ponnistuskohta. Sitten hyppäsi. Näissä mietin kuitenkin, kuten myöhemmin pitäisikö vähän kauempaa hypätä. Täytyy tehdä niitä ihmisnuoli maisia niin on pakko kääntyä tiukasti ja oppii varmaan huomaamaan, hyvän ponnistuskohdan. Kuitenkin paljon parempia kuin Ruutilla.

Tehtiin helppo pikku ratapätkä: 2 hyppyä, putkeen, hyppy ja putkeen. Tässä rimat vaihteli 50cm, 40cm ja 55cm. Hyvin Gava katsoi jokaisen korkeuden ja kivasti keskittyy. Tässä ideana oli vain minimaalisella ohjauksella korkeammat hypyt radalla. Yllättävän hyvin sujui. Huonoon kohtaan tai myöhässä olevalla persjätöllä sain tiputtamaan ekalla kertaa 55cm riman. Valssilla taas pysyi. Gava myös kyllä petraa, jos se tiputtaa riman.

Valssilla kääntymistä: tehtiin sitten putkesta 2 hyppyä, 55cm ja 40cm. Molempiin ennakoiva valssi käännöksen kertomiseksi. En ollut lopultakaan ihan tyytyväinen 55cm hypyn käännökseen, vaikka kerroin sen selkeästi. Hyppäsi liian läheltä hyppyä. Ja ehkä toi vauhdikas lähestyminen ei ollut helpoin. Täytyy yksittäinenä tehdä vielä noita kääntymisiä rimaa nostaen. 

Ratatreeniä video

Iltapäivän treeninä Viikin tottiskentälle treenaamaan Pian ja bc Speedyn kanssa. Aloitettiin ampumisella. Gavalle ammuttiin ensin ajattelin nyt ottaa imutusseuruuta, jossa ammutaan kahdesti 3s välein, kun näytän merkin. Gava ei korvaansa lotkauttanut ampumisille eikä reagoinut muutenkaan mitenkään. Syötin namikäden imutuksella tyhjäksi ja sitten leikittiin. Gava autoon.

Gavan treenivuorolla: 

Otettiin alkuun katsekontaktia liikkuroituna ja mentiin aina "liikkeen aloituskohtaan" eli siirryttiin noin 3m ja siitä sitten alkoi liikkurointi. Aluksi Gava halusi heti vilkaista, kun pysähtyi perusasentoon mitä näkyy. Sen jälkeen otti kontaktin ja se ei katkennut liikkurin höpinöistä. Yleensä "liikkeelle mars" jälkeen sanoin jes ja leikkimään. Sitten palkkasin ainakin kertaalleen heti siirtymästä kontaktin. ekalla kertaa olin myöhässä, kun meinasi vilkaista juuri eteen. Seuraavalla ehdin palkata heti kontaktin.

Muistin sitten makaamisen häirittynä (käy siihen). Kerroin millä tavoin häiritä ja sitten sanoin jes ja leikkimään, kun oli hyvä. Nyt Gava oli rento suurimmassa osassa häiriöistä. Tiesi, ettei pidä välittää. Annoin meidän narupallon häirittäväksi, siitä hämääntyi vähän nousemaan kun se meni pään vierestä. Seuraavat kesti. "Putkeen putkeen" häiriö oli taas pahin, mutta nyt oli jännittynyt muttei liikahtanutkaan. Jes hyvin!

Perusasennossa (sivulletulo) häirittynä: tässä otettiin nyt vähän lisää häiriötä eli vähän helpompaa häiriötä lelulla. Näissä pysyi hyvin ajatuskontaktissa, jossakin käänsi aavistuksen päätä, mutta korjasi heti takaisin. Ei katsonut edes suoraan häiriötä. Tosi hyviä verrattuna kuukauden takaiseen.

Sitten liikkuroituna liikkeestä seiso. En viritellyt, koska zetassakaan ei voi viritellä tulevaisuudessa. Nyt sanoin vain suullisen enkä katsonut koiraan. Tuntui siltä, etten voi tietää miten hyvin pysähtyy tai liikkuuko. Oli kuulemma pysähtynyt hyvin. Pitäisi palkata äkkiä pysähdyksestäkin joko itseltä tai avustajalta heitetyllä lelulla. Nyt otin kävelyn eteen ja kohti sivua. Mutta ehti siirtää vähän etujalkoja. Käskin pois siitä ja käsimerkillä seisomaan, kävelin vähän eteen ja tulin sivulle. Nyt hyvin. Palkkasin. Liikkuri sanoi käsky, jonka jälkeen heti palkka. Kerran ennakoitua istumista odotti hyvin. Yhdessä käskin sitten istumaan ja istui hyvin. Kotimatkalla tuli mieleen, etten oo treenannut itse seisomassa pysymistä niillä häiriöillä kertaakaan kotona!

Otettiin vielä käsimerkillä maahan, mun eteen. Kävelin vähän pois ja tulin sivulle. Palkkasin maahan, Kävin poissa. Tulin sivulle. Jollakin kerroista käskin istumaan. Nousi nopeasti ja heti ekalla käskyllä. Hienoa! Eilen yritti ennakoida, mutten vahvistanut niitä ollenkaan. Nyt ei yrittänyt ennakoida ja osasi heti ekalla. Lopuksi leikkiä ja autoon.

Ruuti sai nyt pitää huilipäivän.

Gavalla ja Speedyllä löytyi kivat leikit lähimetsikköön. Eniten painia ja välillä hippaa. Gava oli vahvoilla vähän isomman pojan kanssa. Tekniikkalaji ;)

Mukavat treenit auringon paisteessa. :) Kovin saman tyyppisiä rentoja kavereita molemmat. Puhuttiin vähän oman hakuryhmän perustamisesta ja ehkä esineruututreeneistä. Ehkäpä saisin ryhdistäydyttyä esineiden opettamisessa. Eteenmenon palkkakin voisi olla autossa, että sitä voisi joskus tehdä..

Ruuti tekee Gavan jälkeen jälkitarkastuksen

Keskiviikko iltana lähdettiin kickbikeilemaan tuulisella sadekelillä. Gava ehti olla tosi pitkän matkaa irti, kun ei ihme kyllä muita urheilijoita näkynyt. Nyt olen katsonut toimivaksi fleksit vetovyössä ja pannat, en halua siis että kiskovat mua kumoon. Kerran menty myös joustotaluttimilla. Helpottaa, jos Gava vapaana jotkut pätkät niin fleksit ei meni sekaisin, kun vaihtavat paikkaa. Kun teen seisomatyötä niin saan käytettyä lenkkiin "eri osa-alueen energiat" kun en jaksaisi enään kävellä. Löysin viime syksynä Esla pyörän fb:n nettikirppikseltä, silloin kerrostalossa hissillä kulkiessa ei niin innostanut kokeilla ja Gavakaan ei silloin pystynyt tulla mukaan. Mutta nyt paritalon pihasta, kun avaa lukon ja vain lähtee lenkille. Koirien ohituksissa olen pyytänyt lähelle ja pidän kädellä varalta fleksien nauhoista.

Ajattelin silloin myös, että turvallisempi kun on lähempänä maata, tuo oli kivan pieni ja jos kahden koiran kanssa haluan mennä ilman springeriä. Kyllä nuo varmaan pyörälläkin nätisti kulkisivat, mutta turvallisempi fiilis. Joskus pyöräilin Ruutin kanssa myös kuonopanta päässä niin oli vielä helpompi hallita. Ja pyöräilyreitit oli sellaisia, että pystyin heittää myös hihnan kädestä.

6 kommenttia:

  1. Jäi kiinnostamaan yksi asia. Oletan että palkkasit koiria siitä että eivät yritä jahdata skeittareita. No sitten kun palkkasit lelulla, niin omasta mielestäni se loisi skeittaajien katsomiseen korkean viretilan eli niiden jahtaaminen tapahtuu todennäköisemmin koska katsominen = leikki ? Selitä tyhmälle mitä mieltä itse olet :) Ja kiitos, mahtavaa lukea sinun blogia ja katsoa videoita, tulee ihan hirveä bc kuume, mutta tykkään ajatella että joskus olen ehkä yhtä taitava kuin sinä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni Tiia käyttää tuossa vastaehdollistamista, jossa leikin idea on, että koira bongaa skeittaajat ja lähtee heti hakemaan ohjaajalta palkkaa. Silloin on tärkeää, että palkka on koiralle mieluinen ja motivaatio skeittaajista luopumiseen (oli kyse sitten jännittämisestä tai jahtaamisesta) on tarpeeksi kova. Lopputulos on se, että koira bongaa skeittaajan ---> tarjoaa itse välittömästi kontaktia ohjaajalle, ja korkeampi vire ei haittaa, koska fokus on ohjaajassa :)

      Me halutaan sit Tiia hakuryhmääm ;) "

      Poista
    2. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. :) Meillä ongelma on siis varmaan eri mitä ajattelit eli Gava pelkää/jännittää skeittareita ja mielummin lähtisi poispäin niistä ja pakoon, jos liian lähelle menisi. Noin 7kk iässä käytiin ekaa kertaa skeittejen lähellä ja ne pelottivat. Tästä olen välillä maininnut esim joissakin Sirkuskentän treeneissä. Ei siis yritä paimentaa niitä tai hyökkäillä tms. Ei ole koskaan yrittänyt jahdata mitään tai paimentaa autoja tms mistä välillä kuulee bortsuilla. Taas itse skeittauksen ajattelee temppuna. Skeittaajissa on varmaan myös se, että ne on vieraita ihmisiä ja usein lapsia.

      Palkkaamalla niistä katsomisesta haluan "naksutella" ja luoda hyvää fiilistä skeittaajista. Kun katsoo niihin tulee palkka. Ja lelu on meillä vielä parempi palkka ja on rohkeampi vähän korkeammassa vireessä. Ja lelu vireessä haluaisin, että se työskenteleekin mm. tokokentällä, jonka vieressä on skeitit. Gavalle parempi palkka on lelu, ellei ole sitten super herkkua. Ja jos olisi jotain paimennukseen liittyvää kyyläämistä, jota kyllä uskon ettei ole niin lelu palkalla saa vietin vaihdettua saaliiseen. Nyt ekaa kertaa sain Gavan hyvälle vireelle ja tuo tapa toimii paremmin. Aiemmin oon houkutellut ja innostanut leikkimään tai tekemään helppoa tai syötellyt vain nameja. Mutta tällä tavoin palkka tulisi aina skeittaajien katsomisesta.

      Kiva, että olet tykännyt lukea blogia. :) Videoista näen vähän itsekin missä mennään ja katson osan hidastuksella tai useaan kertaan. Tulee samalla kerrattua ja nähtyä miltä se ulospäin näyttää. Ja toki meidänkin tekemisessä voi löytyä virheitä tai toinen huomaa jotain mitä itse en. Sitä ajattelee, että yhden koiran kouluttaneena osaa, mutta jokaiselle mun kolmelle harrastuskoiralle on pitänyt etsiä oma tapa. Rasmus ja Gava on luonteeltaan ehkä samanlaisempia kuin Ruuti nimensä mukaisesti taas vähän vauhdikkaampi pakkaus.

      Jokaista kouluttaessa on oppinut lisää ja ongelmia on erilaisia ja koulutus kehittyy. Ja huippujen tokokoulutukseen uskaltautuessa vaikka tuntuisi, ettei sieltä ehkä nyt mitään ihmeellistä tule niin aina ne keksivät jotain uutta vinkkiä. Aluksi pitää aivopestä koira ainakin tokoon, että treeneissä on hauskaa ja tehdä tarpeeksi lyhyitä ja helppoja treenejä. Gavan treenit pentuaikana ja nykyäänkin usein noin 5min treenit, jotka voi sisältää kahta asiaa ja sitten ehkä toinen setti vielä yhtä tai kahta asiaa. Että into säilyy kokoajan. Ja nuoren uroksen ainakin murkkuikäisen kanssa voi joutua palata ihan superhelppoon pentutreeniin.

      Tsemppiä treeneihin ja pitäkää hauskaa treeneissä niin hyvä tulee. :) Tokossa kannattaa treenata myös vauhtiliikkeitä (nouto, luoksetulo, puun/merkin kierto, ruutu, merkki) yms jotka usein koiralle hauskempia, esim. nykyinen alokasluokka sisällöltään aika tylsä. Teistäkin tulee vielä hyviä, kunhan jaksaa treenata ja löytää mitä tykkää tehdä. Collienkin kanssa varmasti rahkeita hyvin joka lajiin. Bortsuissakin on niin laidasta laitaan koiria, omat ainakin kuin yö ja päivä.

      Poista
    3. Joo Inka just noin! Ehkä vähän riippuen jahtaamisesta esim Ruutin jahtaamisen olisin vain kieltänyt, mutta arastelevaa koiraa ei voi kuin kannustaa. Ruuti joskus ryntää haukkumaan mopoja yms enemmän vahtihaukulla ajaakseen ne pois. Siihen on tepsinyt pelkkä kielto, ettei saa räyhätä niille hihnassa. Ja Ruutin käytös ei ole mitään silmän käyttöä tai paimentamista.

      Ja hyvä tietää, että hakuryhmä kiinnostaisi! Mietinkin keillä tutuista saattaisi olla kiinnostusta, Pialla oli myös jotain tuttuja joiden kanssa ollut puhetta.

      Poista
  2. http://valkoisetpaimenet.blogspot.fi/2015/05/top-8-lemppariblogini.html

    Laitoin teidätkin top 8 blogilistalleni ja kuulutte myös blogin sivupalkissa oleviin lemppareihin. Lyhyen arvostelunkin tein Hyvää kesää sinne ja kesä-treeni-kautta, sekä rapsut koko poppoolle ! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ja ihanaa, että mun raapustuksista on toisillekin hyötyä. Välillä miettii mahtaako näitä kukaan lukea. :D Ja oma kärsivällisyys ei aina riitä tarkistamaan kirjoitusvirheitä ja joskus kirjoitan mitä mieleen tulee. Mutta kokoajan voi yrittää kehittyä (ja hirveätä se ekan blogin kirjoitusasu onkin ollut!) Saa kysellä, jos jokin on epäselvää, jos en avaa tarpeeksi.

      Treeni-iloa myös teille ja rapsutuksia! Ehkäpä joskus joissakin kisoissa törmäillään! Nyt vasta kurkkasin, että asut Lahdessa eli tosi lähellä. Mökille Sysmään ajetaan siitä ohi, tosin harvemmin olen yksin ja välillä joihinkin koirajuttuihin. En ole vielä käynyt Huotarien Lahden hallilla. En nyt muista, että oletteko käyneet Oili Huotarin tokokoulutuksessa, mutta suosittelen jos ette. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!