Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.5.2015

Onnistumisia ja lähellä oli ykkönen!

Aamulla matkattiin Helsingin Kivikkoon I-HAHin järjestämään tokokokeeseen. Joskus aiemmassa kokeessa siellä noin vuosi sitten Ruuti meni maasta löytyvien namien lankaan, ahne mikä ahne. Viime kerran epäonnistumisesta sisuuntuneena mietin tavoitteiksi, että tuli mitä numeroita tuli niin tsemppaan ja kehun ja tehdään jokainen liike yhtenä palapelin palana. Jos ei suju niin saadaan tuomarin ja kehäsihteerin kanssa hyvä kehätreeni. Ja olen tarkkana viime virheissä, ettei ne pääsisi toistumaan.

Tuomarina Harri Laisi ja liikkeet tehtiin yhteen pötköön sekoitetusti. Tietty alkaen perinteisesti tunnarilla. Ruuti oli numerolla 4/5. Tein lyhyen paikka istu treenin, missä menin kontaktin taakse.

Paikalla istuminen 2min, 9: Tässä Ruuti oli nuuskinut kai maata ja aavistuksen vino. Osaankin aina viedä pisteitä tästä jättämällä vinoon! Ruuti bongasi kehään kävellessä noin metrin päässä jonkun hyvän hajun, varmasti nami. Yritti ottaa sen, mutta ärähdin. Oiskohan makoiset namin tuoksut tulleet nenään. Vieressä oli edelliskokeesta kelpie, joka oli mennyt noin 1:40 maahan. Ei onneksi matkinut perässä. Ja että oli pysynyt istumassa vaikka haistellut. Nyt täytyy treenata istumista niin, että jossain voi tuoksua nami.

Paikalla makuu 4min, 10: nopea maahan ja sivulle. Kai oli muutenkin ihan hyvin. Lonkalla kuten yleensä.

Virittelynä tehtiin vain zetan istumista, joka epävarmempi. Ettei vaan pääse sekoittamaan kertaakaan seisomista ja istumista. Oli fiksua. Kaukoista muutamia siirtoja läheltä. Seurausta, sivuaskelia ja peruutusta myös. Näissä lihapullaa palkaksi. Leikittiin myös jonkin verran taistellen, välillä irti ja taas leikkiä. Lelu kädessä ja maassa vähän häirintää sillä. Ihan lopussa otin vähän seurausta namilla. Tehtiin myös tule- siirtymäkäskyä ja vaihdettiin paikkaa ja perusasennosta palkka. Viime kokeissa tosin liikkeet on suunniteltu hyvin ettei ole tarvinnut oikein siirtymää kuin kehään tuloon.

Tunnari 0: tässä Ruuti ei ollut ihan kuulolla kun virittelin, eikä katsonut kun hieroin kapulaa. Kun käskin kapuloille juoksi suoraan kohti, mutta meni metrin kapuloiden yli ja kaivoi sieltä jonkun herkun. Sanoin kesken kaivamisen lisäkäskyn, olisi ehkä kannattanut odottaa. Kaivamisen jälkeen pikaisesti nuuski kaikki ja nappasi sitten randomilla vain reunimmaisen nuuskimatta. Viime kokeessakin samassa paikassa sama juttu. Nyt on hetki siitä, että ollaan tehty häiriönamein. Täytyykin laittaa niitä taas treeniin.

Ruutu 5,5: olin viritellyt ulkopuolelta vain sanomalla neliöön (ei saa siis osoitella). Ruuti huomasi ruudun. merkki hyvä. Sitten pysähtyi ennen ruutua. Pyörähti ilman käskyä ruudun nurkkaan, jossa oli niin rajalla etten uskaltanut käskeä maahan. Ehti korjata siitä ulos ruudusta. Käskin uudestaan ja nyt juoksi poispäin ruudusta. Juoksi lähemmäs merkkiä ja sieltä juoksi täydellisesti ruutuun. Luulin olevan jo nollilla. Sen takia kehuin rauhallisesti ja näköjään hiljaa, kun olin noin 10m Ruutista. Koska edelliskerralla lähti juoksemaan kohti. Nyt koitin katsoa maahan ja kävellä vähän rauhallisemmin. Seuraamaan hyvin.

Viime kokeessa jo noista numeroista petyin ja vähän tiukemmin käskytin, kehuin ja innostin vähemmän sekä ulkopuolella vähemmän palkkaa. Nyt sain pidettyä saman tsempin, joka välissä ja hyvän mielen itsellä. Ja keskityin kokoajan koiraan, tosin mun kuplaan ainakin luoksetulossa tuli Gavan haukahdus häkistä.


Kaukot 9: näissä supernopea maahanmeno alussa! Kai ruudun jäljiltä vireessä. Mun silmiin nättitekniikka, mutta tuli yksi tuplakäsky kun ei meinannut nousta istumaan. Sitten teki istumaan nousen kurrena :D taisi katsoa siinä muualle ja hätäilin käskyissä koska kiire seuraavaan vaihtoon. Täytyy muistaa vaihdistaa istumaan nousua ihan ekana tai kesken kaukojen. Nyt en muista tulikohan samasta syystä viime kokeessakin kaksoiskäsky, mutta en saanut treenattua kertaakaan tuota. Useimmiten palkkaankin vain vaikeista seiso-istu tai seiso-maahan.

Seuraus 8: vähän kauhistutti mitä tästä tulee ja päätin kävellä lujaa. Silloin on paremmin hereillä. Ja nyt tosin, kun vire oli enemmän ääntelyn puolelle niin silloin tekeekin paremmin. Varmaan ihan nättiä suurimmaksi osin, kunhan katsoisi ilman ääniä. Tein monessa kohtaa ilman käskyä liikkeelle lähtöä tai sivuaskelia. Toivotaan, ettei tuomari kaikkia ääniä kuullut. Liikkeiden väleissä kehuissakin Ruutilta meinas tulla ääntä. Peruutuksissa en ollut varma tuliko oikea määrä askelia, mutta ekaa kertaa peruutus oli suora, jee! Vaikka numero 8:na kuulostaa hyvältä, mutten silti vieläkään mene luottavaisin mielin seuruuseen. Oli hyvää takapäänkäyttöä monesti myös, täyskäännöksissä vasempaan oli usein vähän kohmeessa ja niissä jouduin vähän odottelemaan. Samoin oon tyytyväinen miten osasin tehdä kaikki pysähdykset niin, että mun rytmitys varoittaa pysähdyksestä enkä pysähdy niin lujaa kuin pääseen. Juoksustakin oon alkanut oppia pysähtymään Ruuti ystävällisesti. Tuollaisilla pienillä jutuilla, kun voi kikkailla.

Hyppy 8,5: yksi treenitakana ja viime kokeessahan Ruuti vaati usean käskyn nostaa kapulan. Nyt yritin olla iloinen ja käytin sallitut kaksi käskyä. Eli hyppy ja nouda (vielä kun koira on ilmassa). Ruutilta tuli 1-2 hau:ta kun laskeutui ja toi kapulan. Onneksi toi! Mielummin ääni kuin ettei nosta kapulaa.

Luoksetulo 8,5: maahan hyvin. Seisominen vähän normaalia hitaampi. Välissä ei yhtään treeniä viime kokeen jälkeen. :/ Vaatisi takapalkan muistuttelun tai apparin heitettynä. Treeneissä siis! Muuten ok. Aika perusnumeroa mitä yleensä.

Zeta 9,5: nyt olin tarkka, että tekee asennot. Järjestys oli istu, seiso, maahan. Paras ettei ala seisomisella. Seurasi hyvin ja kuunteli jäävät. Jee! Tässä liikkeessä on kyllä sellaista vuoristorataa. Virittelytreeninä vain istuminen toimi.

Ohjattu 9: Merkki hyvä. Saatiin ehkä ekana oikea. Tuli kaksi haukkua, kun juoksi kapulalle. Muuten hyvin.

Yhteensä 253,5p, 2-tulos ja 2.sija. Alkuun laskin, että noin 10p jäätiin mutta muistin väärin rajan. Jäikin 2,5 pistettä valiosta! Hitsi, nyt samoilla ajatuksin kokeeseen että yksittäiset liikkeet vain merkitsee. Viime ykkönen tuli kokeesta, jossa ajettelin että mennään nyt kun ilmoitin vaikka oletettavana on että tulee ne tietyt nollat sieltä. Ja olin melkein varma ettei tule sujumaan. Ruuti sai palkinnoksi pienemmän ruokasäkin, kolme namipussia, ruutunauhan ja patukan, jonka vaihdoin erotuksen maksamalla kivempaan leluun Gavalle. Anteeksi Ruuti. :D Berralla sponsorilla ei ole niitä Ruutin lempparipalloja, joilla on jalat ja sellaiset kaksi meiltä löytyykin.



Treenaa:
- paikka istu: häiriönamit
- tunnari: häiriönamit
- luoksetulo: palkattuna seiso

Gava pääsi Ruutin vuoron jälkeen häkistä pois. Makoili siellä kivasti ja makoisat venytykset tuli, kun pääsi ulos häkistä. Sitten heti tarjosikin maahanmenoa eli käy siihen - makoilua. :D Rupattelin hetken ja sitten treenattiin. 

Otettiin alkuun sivulletuloja kohti eri koiria ja palkkasin heti, piti hyvin kontaktia eikä huomannut koiria. 

Sitten mentiin eri kohtaan tekemään seuruuta. Niin ihanan vakavalla asenteella piti pään kiinni jalassa eikä vahingossakaan vilkuillut muita. Ihana Gava <3 Täytyy lähteä liikkeelle vaan rauhallisella askeleella, ettei joudu pompata mua kiinni ja olla tarkkana että palkkaan hyvin ettei yhtään tule liian eteen. Tehtiin käännöksiä ja pari pysähdystä aina välissä lihapulla palkka. Käytiin lähellä muita koiria. 

Luoksetuloa. Eka noin 10m ja suorasti eteen. Sitten otin pidemmän matkan noin 15-20m ja taas suora edessä. Jes! 

Liikkeestä maahanmeno: hetsasin taas kehuin. Sitten seuraamaan. Siitä noin 5m päästä suullinen maahan. Heittäytyi oikein maahan! Vau siistiä, juuri tuollaista haluan. Palkkasin sen heti. Erikseen vielä ylösnouseminen.

KUVIA kokeen jälkeen kentän viereisellä rinteellä. Aurinko taas vaihteli ja vähän valottui loput kuvat. Yritin niitä paikkailla. 









ESINERUUTU


Eilisistä treeneistä intoutuneena päätin, että nyt pitää saada tehtyä kyllä esineruutu. Nyt en laskenut mittoja, noin 10m leveä kaistele kuitenkin ja varmaan noin 25-30m syvä. Gavan toinen esineruutu. Nyt esineenä oli nahkainen silmälasipussukka. Näytin sen koirille ja menin viemään esineen kaarrellen. Ruuti alkoi haukkumaan puussa kiinni, vähän intoa..

Ruutin vuoro eka. Esine oli yhden puun takana aika näkyvästi maassa, Ruuti juoksi ohi ylemmäs ja takaisin tullessa huomasi esineen. Nyt ei tullut oikein yhtään. Ruuti teki vielä jossain välissä missä vein vähän kauemmas ja oli mustikanvarpujen seassa.

Gavan kanssa yritin olla tosi positiivinen, kun viimeksi huomautin kun lähti pissalle ja yritin tehdä helppoja kaikista. Ei onneksi muistanut viime kertaista ja oli innoissaan mukana. Gava taas makoili puussa kytkettynä rauhallisesti ja Ruuti räyhää hihnassa. En voinut niin tiukkaan Ruutiakaan komentaa, käskin vain istumaan ja painottamalla Ruuti sanaa, ettei Gava vaan ota siitä itseensä kun ajattelin viime kertaa.

Gavan eka oli selvemmässä urassa noi 10m lähetyskohdasta. Huomasi sen ja nappasi suuhun. Seuraava oli vähän kauempana taas kohdassa missä oli vähän avarempaa, noin 15-20m. Siitä seuraava meni mustikan varpujen joukkoon, noin +5m. Senkin löysi aika nopeasti ja sai hyvin hajun. Sen löytäessä huomasin, että jäi esine suussa katsomaan mua, en niin hyvin nähnyt kuin aiemmilla Gavaa. Kehuin ja juoksi tuomaan lelun. Viimeksi palkkana oli namit ja nyt otin narupallolla taistelua. Niin on vielä parempi kuin kuivanaksu. Täytyy olla tarkkana, etten aina hihkaise kehuja, heti kun nappaa lelun. Tosin toisessa treenissä ei ehkä tarvitse olla niin huolissaan. Nyt asenne oli hyvä ja idea tuli selväksi. Ens kerralla taas eri esine (nyt ollut kangas hanska ja nahkakotelo).

Ihan tarkalleen en muista, miten kaikkea näistä treenata. Viime kerrasta aikaa varmaan ainakin 5v. Se jäänyt mieleen, että kapea suikale ettei juokse miten tahansa ristiin rastiin. Jostain taisin lukea, myös että olisi hyvä tehdä vähän pidempää matkaa kuin 50m tai olikohan se haussa. Varmaan ihan järkevää. Alkuun kuitenkin varmemmaksi, että tuo esineen jos löytää ilman mun apua. Sitten vaikeutta tietty lisää, kun laittaa esineen parempaan piiloon. Kuten muissakin lajeissa ei varmaankaan pahitteeksi tehdä myös jollakin vähän vaikeammalla esineellä. Ja eri ihmisten hajuisia esineitä, kierrätyskeskuksen ilmaisosastolla olis varmasti kaikkea tai treenikaverin esineet sekä maastahan voi löytää jotain löytötavaroita. Jos tulee mieleen jotain vinkkejä niin saa laittaa! Pk-puoli ja paimennus ei oo mun vahvinta juttua.


Kiran ja x-rotu Mindyn kanssa käytiin lenkillä tätä ennen. Juoksivat täyttä rallia lähes tyhjillä pelloilla. Kaikki taisi olla satunnaisia kuurosateita piilossa. Gava kerran säikäytti ja juoksi ainakin osittain tolppaan, kun katseli vain taakse - isolla pellolla. Oon miettinytkin milloin se törmää, kun juoksee kovaa ja katsoo taakse. Jospa tästä oppisi. Usein se on myös jahdattavana, pitäisi olla sitä nopeampia koiria. Otin hetkeksi hihnaan kävelemään. Täytyy katsoa, jos otan sen mukaan Ruutin osteopaatille kesäkuun alussa niin tulee tsekattua äkkiä läpi, että kannattaisko varata aikaa. Ruutille varasin ajan, koska on istunut mun mielestä enemmän lonkallaan kuin ryhdikkäästi.

Lenkin lopussa Ruuti istui ja Gava makasi 2min. Puutuin Gavan lonkalle menoon ja Ruuti taas meinasi mennä siitä maahan. Pitää varmaan laittaa Ruutikin makuulle jos toinenkin makaa, etten pilaa sen istumista (kun käskytän Gavalle maahan edestäpäin). Muuten Gava oli rauhallinen, vaikka oltiin lähellä lasten leikkipuistoa, jossa kaksi nuorempaa lasta leikkimässä. Gava pysyi silti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!