Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

2.6.2015

Ensimmäiset Anu Niemen agitreenit!

Tänään oli Gavan ja tämän vuoden ensimmäiset Anu Niemen treenit. Ruutin kanssa ollaan vuosia sitten ollut Anun koulutuksessa ja tykkäsin kouluttajana ja radat oli tosi kivoja. Nytkin ne oli kivan meneviä, joissa saa kuitenkin olla tarkkana tietyissä kohdissa. Anu kivasti katsoi myös koiran mielialaa ja mun ohjausta. Ja osasi hyvin katsoa, miten tehdä nuoremman koiran kanssa.

Mokailin itse aika paljon myös ja vaikeutin välillä Gavan tekemistä. Nyt jos vertaan Ruutin ja Gavan ohjaamiseen niin Gavalla on taka-ajatus vähän varmistella, että onnistuu. Mutta siitäkin ajatuksesta pitää päästä eroon, nyt kun se lukee hyppyjä. Täytyy saada se fiilis, että pitää olla kaikessa ajoissa ja mielummin oon vähän liian ajoissa kuin aina vähän liian myöhässä. Useimmiten se vähän liian ajoissa on sitten kuitenkin se oikea ajoitus.

Alussa oli 2. hypylle jaakotus. Nyt se sujui hyvin, mutta takaraivossa vielä se että pari kk sitten Gava ei ollut varma ohjauksesta. Ekalla siis vähän varmistelin ja pidin vähän pidempään ohjausta niin ehti kääntyä vähän liikaa mua päin, mutta korjasi putkelle. Tässä tai hypätessä tuli murinaa. Se varmaan tässä oli kuitenkin vastalause kääntymiselle. Välillä se on taas huomautusta.


Otettiin alun 1-3 vielä uusiksi, että putkeen meno oli sujuvaa. Sitten otettiin yksittäisenä päällejuoksua hypylle 5. Jätin istumaan vähän helpompaan linjaan ja vastakkaista kättä näyttämällä + katse laskeutusmiskohtaan kutsuin sieltä. Palkka oikeasta kädestä maahan. Jossakin meinasin hidastaa siinä juostessa, mutta tässä on vain vastakkainen käsi eikä mitään rytmitystä. Ei haluta opettaa sellaista koiralle, helpoin että voi juosta vaan tasaista vauhtia. Sitten otettiin 2 hyppyä mukaan. Ekassa unohdin jo oikean kädenkin niin tietty tuli ohi. Sitten myös putken kautta. Niissä kun oli vauhtia mukana piti muistaa käsi + katse ja ylläpitää liike. Pitäis melkein kuivaharjoitella noita :D Ja jos yksin teen niin videolle, niin nään jos varmistelen. Viimeisissä pätkä oli putkesta putkeen. Jossakin mokasin pitämällä liian ison sivuttaisetäisyyden hyppyy, tuli kyllä yli, mutta sitten mun linja oli enemmän kohti hyppyä kuin putkea. Päällejuoksut oli mun ja Ruutinkin heikkokohta! Ehkä juuri sen takia, että jarrutan ja rytmitän niissä ja sitten oon myöhässä, kun pitäisi liikkua koiran edellä. Näissä hyppy 2 oli madallettu n. 45cm ja päällejuoksu hyppy myös joku 45-50cm eli pidin ne vähän helpommissa.

Kertaalleen pätkä 6-8 + suoraputki 14-16. Yhdistettiin siis samaan ideaan tuota A:n ja puomin väleistä kohtaa. Ekalla kerralla sujui, paitsi valssissa oli hieman hiomista. Toisella pätkällä (tehtiin siis 7+7min) jämähdettiin käyttämään siinä koko aika valssiin. Itse olin useassa myöhässä tai sitten vein huonosti seuraavalle hypylle. Ekassa myös valuin valssissa. Kun pitäisi tehdä se sinne koiran lyhyimmän juoksulinjan luo. Ja että olisin koiraa ennen näyttämässä seuraavan hypyn. Tässä taas mun ajatukset jossakin varmistelussa ja että helpotan linjaa seuraavalle hypylle. Aikaa menee myös tuijotella ekasta valssista mukaan tuloa, kun pitäisi viedä jo seuraavalle. Jään liikaa ihailemaan ja valumaan valssissa. Näihin pitää löytyä näpäkkyyttä. Osittain myös valssiin tulossa oli ongelmia ihan Gavalla kuin mun ohjauksessa vikoilla toistoilla. Gava ei noin kovasta vauhdista käänny tiukasti hypyltä, eikä nyt ihan ilman vauhtiakaan. Halusi aina hypätä aika rumasti tönkössä linjassa hypyn. Ponnistaa liian läheltä.

Toisesta treeniosuudesta videopätkää (ei sisällä treenin parhaita pätkiä).

Ei mitään parasta tekemistä. Mutta näkee totuuden mikä on tilanne hyppyjen kanssa. Itse sivu silmällä oon katsonut lähinnä, että rima pysyy tai valuuko pitkälle. Mutta ei kyllä näyttänyt teknisesti hyvältä. Hyppää liian läheltä rimoja niin ei pysty koota hyppyä vaan roiskasee ison loikan. Medi rimalla yms toi kohta on taas vielä ok.

Lopussa puhuttiin tai kouluttaja... että miten tärkeetä olis palkata niin, että lelu tippuu ja itse jatkan matkaa. Jos se on muuten hankalaa niin jatkan ohjausta tekemällä sen yhden tai seuraavankin hypyn. Saan silloin hyödynnettyä palkan antamisen siihen, että vahvistan ettei tarvitse olla niin kova veto ohjaajan perään. Tästä oon kyllä kuullut ja muutamaan otteeseen ollaan tehty, mutten ollut niin täysin sisäistänyt. Hyvä, jos tulee kouluttaja joka huutaa jos varmistelen, oon myöhässä tai palkkaan pysähtymällä. Nyt osassa oli parempi, että palkka tulee multa tai jos se tulee avustajaltakin niin jatkan liikettä.

Lähdöt oli tänään hyviä! Vaan kerran nytkähti. Ja osan otin lentävinä lähtöinä jos pystyin aloittaa putkesta.

Gavalla oli tänään vatsakuralla, mutta hyvin jaksoi lelupalkalla juosta. On saanut nyt myös kypsennettyä kanaa ruuaksi niin taisi vatsa mennä ruuan poikkeuksesta sekaisin.

Radan teosta ei tuu yhtään mitään jos varmistelen liikaa. Nyt siis koitan tsempata ja unohtaa, se on niin nuori ajatukset. Rimoista suurinosa vois olla kyllä noita 45-50cm. Täytyy saada enemmän aikaa tehdä niitä yksittäisenä ja tehdä myös hyppytekniikkaa. Vaikea priorisoida mitä tekisi! Hyppytekniikkakin on suht raskasta. Korkeuteen nyt voi tehdä korkeuden arviointeja tai pitäiskö tehdä speedpumpejen kanssa jotain hankalia etäisyyksiä tai yleensäkin kääntymistä. Näissä treeneissä sujui vähän paremmin, mutta ärsyttää omat mokailut. Sen takia sitä kyllä on kouluttaja siinä katsomassa. Ja haluankin, että katsotaan niin tarkasti ettei tulisi lenkitystä ja ettei katsota sinnepäin läpisormien.

Treenaa:
- päällejuoksu (älä hidasta vauhtia!)
- saksalainen, lelun tiputtaen
- valssiin tulo vauhdista
- hypyille kokoaminen, hyppytekniikka
- palkkaa aina kun pystyt niin, että lelu tippuu ja itse jatkat ohjaten seuraavan hypyn tai kaksi. Erittäin tärkeää, koska bortsut on niin kiinni liikkeessäkin. Ettei opi tulemaan hyvin ohjauksiin jos pysähdyn.
- välistävedot jäänyt Villen radan ajoilta treenaamatta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!