Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

16.6.2015

Lenkkiseuraa kuvin sekä Anu Niemen agilityt vol 3

Tiistain vapaapäivän vietoksi sain pyydettyä kaverin mukaan lenkille kera 1v chihua Nipsun ja mentiin Leppävaaran ja Munkkiniemen välissä olevalle Villa Elfikin alueelle, jossa myös luonnonsuojelualuetta.

Käveltiin yhteensä kahden tunnin ajan metsäreittejä, pitkospuita, käytiin katsomassa lehmälaidunta ja parilla laiturilla. Välillä aurinko pilkahti ja loppua kohden pilvet vain lisääntyi.

Lopussa löydettiin venesataman vieressä kohta, mistä pääsi uimaan. Ensin Ruuti sai hakea vähän palloa vedestä. Gava katseli niin täpinöissään niin päästin senkin irti. Gava juoksi suoraan kivelle ja hyppäsi veteen. Ei tainnut ihan tajuta, että se oli vettä eikä esim joku muu kuiva alue. :D Ui sitten suorinta reittiä kuivalle maalle. Sen jälkeen tyytyi kalastelemaan roskia ja pysymään niin rannassa, että jalat ylsi maahan. Sinne meni mun puhtaan tuoksuinen koira ;)

- kuvia 




Gavan mielestä pelottava pitkospuureitti ja käveli kokoajan jalat haarallaan, jos "silta" hajoaa alta veteen:

 







Anu Niemen kolmannet agilitytreenit pidettiin AST:n kentällä. Ratana oli tällainen varmaan 3-luokan tasoinen hyppyrata. Viime talkoissa AST:n kentälle rakennettiin myös matala A-este! Nyt pääsee treenaamaan juoksareitakin siihen. Oli vähän matalempi millä on tehty aiemmin säädettävällä A:lla. Mutta varmaan ihan sopiva silti.

Ennen meidän vuoroa, edellisen koirakon jäädessä vielä juttelemaan. Tehtiin minirenkaalla valssilla käännöksiä renkaalta. Tosi hienosti meni, kerran jopa kääntyi niin tiukasti että olisi palannut kehikon läpi takaisin :D Nämä ilman vauhtia ja matalempi korkeus.

Lähtöä tehtiin pari toistoa, että heitin lelun kerran palkaksi ja toisella kertaa jätin sen salaa taakse. Vapautin ja Gava hetken ihmetteli, että mihin muka vapautan, kunnes näytin kohti lelua. Gava sai aika monta toistoa jäädä seuraavassa treenissä lähtöön ja joka kerta odotti tosi hienosti. Gava <3 Ei edes tehnyt nytkähtämistä. Sekin olisi tärkeää siinä, että varaan lähtöön aikaa ottaa sen "etäohjattuna" useimmiten jos mahdollista, koska silloin tulee aina käsky -> liike. En opeta, kun kiirehdin että käsky + liike, jolloin koirat usein lähtee siitä liikkeestä ainakin parin toiston jälkeen.

Gavalle puolitettiin ajaksi 11 + 11min. Aluksi tehtiin päällejuoksuun asti hypylle 3. Tässä tärkeä muistaa pitää katse siellä mihin koira laskeutuu ja jatkaa silti liikettä. Tavoite, että voin tehdä hyvin edellä juosten päällejuoksun, etten ole siellä mihin koira laskeutuu. Gava kuitenkin tulisi helposti hypyn ohi. Helpotettiin ottamalla pelkkä hyppy vähän helpommasta kulmasta ja niin, että Anu seisoi siivekkeen lähellä. Tässä otin valmiiksi hölkälle vauhdin ja sitten tein ohjauksen kutsuen Gavan. Paristi nytkähti, kun lähdin hölkkään! Näitä treenattava myös, että pysyy nytkähtelemättä.

Ja tehtiin 1-3 kohdat myös etäohjauksella, että kutsuin hyppyjen 2 ja 3 välistä. Askel kohti hyppyä 2 (koiran laskeuduttua hypyltä 1) ja juoksemaan. Odotin, että katsoo ykköshyppyyn eikä muhun hypyn ohi. Välillä ehdin sanoa, kun oli juuri vilkaissut hyppyä, mutta silloinkin ajatus oli vielä hypyssä. Nyt parit toistot näitä helpompia päällejuoksuja ja sitten ottaa tuohon mukaan vauhtia. Mun tärkeää pitää katse laskeutumiskohdassa ja pyrin olemaan, kun Gava hyppää n. 2-3m edellä.

Otettiin vielä 3-5 ja tässä ekalla kertaa mun liike ei ollut suoraan kohti hyppyä 5 ja Gava tuli ohi. Seuraavalla kerralla muistin askeleet kohti hyppyä ja odottaa, että lukitsee sen. Gava jo tiesi, että sinne mennään niin meni helposti.


Tauon jälkeen aloitettiin saksalaiskohdasta hypyllä 6. Yritin hypyn 5 kanssa, mutta Gava meinasi kiertää hypyn ohi. Tehtiin sitten helpotettuna, että Gava oli suht tiukassa linjassa hyppyyn nähden, mutta näki suoraan oikealta puolelta sen yli. Aluksi niin, että lelu oli valmiina siivekkeen vieressä. Ja niin, että kävellen kutsuin yli ja kävelin siivekkeen ohi. Ekassa olin myöhässä. Sitten olin paremmin ajallaan niin, etten ollut koiran tiellä. Testattiin kerran hypyn kautta, mutta edelleen vaikea. Sitten niin, että lähetin takaakiertoon taaemman siivekkeen kohdalta ja tein ohjauksen. Kotiläksyksi hölkällä nämä samat ja sitten myös radan pätkällä. Ja molempiin suuntiin!

Tarjoamisen kautta meidän pitää tehdä myös sellaisia, että jätän koiran viistoon kohti hyppyä ja itse olen samalla puolella, mutta noin 2m hypystä edellä ja lähetän sieltä tarjottuna hyppäämään esteen. Eli ideana juuri, että olen hypyn ohi, mutta koira hyppää viiston hypyn. Ja musta poispäin hypyn hyppääminen ehkä vaikeampaa. Tätä variaatiota katseen hausta/ tarjoamisesta  ei olla tehty.

Sitten erikseen 7-10 pätkä. Tein jaakotuksen tai vastakäännöksen hypylle 8 eli jäi selkä kohti hyppyä 6 kääntyessä. Hyvin kääntyi ja tuli putkeen. Yksi askel kohti hyppyä 10 ja hyvin meni sinne, vaikka olin vähän myöhässä.

Testattiin hypyille 10-13 (11-12 väliin) persjättöä ja valssia. Molemmat oli oikein toimivia. Valssille jäi paremmin aikaa, kuin mitä suunnittelin kun sitä tulee hyvin hypyltä 10. Siitä helppo paikka valssille, mutta persjättökin oli loogisessa kohtaa. Kerran lähdin hätäisesti liikkeelle 10:lle lähetyksen jälkeen ja rima tuli (ainut treenin rima?). Rimat oli 50 päällejuoksu hypyissä ja saksalaisessa, ja muissa 55cm.

Se mikä jäi mulla ottamatta huomioon rataantutustumisessa niin hypyllä 12, putken suu nro 7 oikein huutaa koiraa. :D Ja sinnehän irtoava pikku neiti lähti! Testattiin kahden putkeen menon jälkeen ihan yksittäisenä, että ohjauksena hypylle 12 on askel kohti hypyn siivekettä ja sitten suuntaan liikkeen hypylle 13. Muut kerrat valuin pitkälle hypylle 12 ja koitin vähän pyöristää linjaa. Tosi hyvin toikin vain toimi. Ei tarvinnut vastakäännöstä siihen (olisi ollut toinen vaihtoehto ja ehkä varmempi).
Lopuksi tehtiin vielä putki 9-13 ja niin, että muistan liikkua kohti keppejä, vaikka Anu heittikin palkan hypyn 13 jälkeen. Kerran unohdin, kun ajattelin eteenpäin jatkamista rytmittää hypylle 13 sekä vastakäden ja en tainnut myös katsoa "laskeutusmispaikkaan".

Kiva treenirata, vauhdikas mutta teknisiä juttuja vaativa. Olinkin ajatellut, että pitäisi päästä saksalaista harjoittelemaan! Ja päällejuoksu vaatiin edelleen kouluttajan apusilmiä. Nyt en itse mokaillut ohjauksessa.

Gava teki myös yhden A:n juoksaritreenin noin 6 toistoa. Pyysin harjalle odottamaan ja menin itse noin 10m eteen. Kaikki paitsi yhden koski noin 5-10cm kontaktialueeseen. Otin videon aika kaukaa, ettei siinä niin tarkasti näy. Naksuttelin oikeat ja hypätystä ei palkkaa. Sanoin vain "Gava" nyt alkuun sanaksi jolla sai juosta alas. Tekis mieli kohta testata kokonaisenakin. Gava ei onneksi tässä harkassa miettinyt 2on-2offia vaikka on tarjonnut sitä kisakorkuiselle jos tullut sivusta sen lähelle.

Treenaa Gava: 
- saksalainen kävelystä hölkkään
- päällejuoksu, liikun edellä muista katse
- tarjoamisella/etänä ohjaten viistohyppy, niin että olen edellä seisomassa


Ruuti teki toisella kentällä vähän kaukoja. Alkuun, kun käskin istua, seisoi. Sitten välillä teki jonkun väärän asennon toisesta käskystä. Tehtiin yksittäisenä niin, että jos istui maasta niin heti palkka. Lopussa alkoi toimia. Seisomiset toimi aina. Myös maahanmenoa seisomisesta ja istumaan meno. Matkaa oli noin 10m. Alku oli nihkeä, mutta parani loppua kohden. Paristi jätti myös tekemättä. Näissä siis selkä koiraan ja vain suulliset käskyt. Ruutille on ilmeisesti aika tärkeää ne käsimerkitkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!