Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.6.2015

Paimennusta Woollandiassa, kuvia ja pohdintaa!

Matkattiin taas noin kuukauden tauon jälkeen paimentamaan Somerolle Woollandiaan Virpin koulutukseen Mian & Maicon kanssa.

Oltiin tällä kertaa vähän eri kohdassa (useita eri aitauksia). Gava sai ekalla treenikerralla olla isossa aitauksessa ekaa kertaa. Oltiin 4/6 vuorossa ja pidin Gavan käy siihen - käskyn alla aitauksen lähettyvillä ja kuvailin. Välillä komensin takaisin, kun lähti kohti lampaita tai oli liikkunut - niin suuri vetovoima lampaisiin. Lopussa myös aidassa kiinni, jossa odotti nätisti. Silmä kovana kyllä keskittyy lampaisiin odottaessakin.

1 kerta: iso laidun ja Virpin koira kokosi meille lampaat. Tehtiin maahan (lie down) käskemisiä ja flankkejä. Vastapäivään lähtö oli vaikeampaa ja Gava lähti välillä väärään suuntaan. Oli myös vähän liian lähellä lampaita, joten ne meinas rynniä välillä päälle. Gava yritti myös pariin kohtaan nappasta, josta jyrkkä kielto. Mun kielto ei ollut aluksi riittävän napakka. Ehdoton ei. Kuljettaminen/ajo/walk sujui ihan hyvin ja Gava totteli hyvin maahanmenoja. Siinä piti muistaa jos totteli niin kehumisen sijaan voin käskeä vain kehuäänellä "walk walk" eli ajamaan. Noi maahanmenot ajossa sujui kivasti, mutta meinasi välillä tulla liian lähelle jolloin lampaat kiirehti.



Flankeissä ongelmana oli vain ettei osaa ihan suuntia ja vaikeammassa väärään suuntaan lähtemistä ei pystynyt estää ja kun haluttiin käskeä lampaiden taakse maahan niin ehti juosta aina eteen. Jos ei totellut niin juostiin vastaan. Pelotti vain jättää lampaita. Ja jos ei siltikään totellut niin Virpi heitti kepin koiran ja lampaiden väliin. Sen jälkeen Gava viimeistään kuunteli.


Treenin jälkeen Virpi sanoi, että halusi mulle näyttää isolla laitumella ja suuremmalla lammasmäärällä, että näkisin selvemmin tilanteen. Mietin sen jälkeen, että tajusinkohan mitä piti. Mutta nyt kirjoittaessa alan ymmärtääkin! Toivottavasti oikein. ;) Ja seuraava kerta olikin pienemmässä aitauksessa, jossa oli vähemmän lampaita ja aitauksen seinätkin koiraa rajoittamassa. Virpin täytyi tulla myös molemmilla kerroilla auttamaan, kun en pysty vielä yksin ohjaamaan Gavaa. Isossa aitauksessa olin kaatua mutta sain lampaista kavuttua ylös ja pikku aitauksessa olin kaatua heinäkasaan. Liikkumista helpottamaan se, että peruuttamisen sijaan kävelen etuperin mutta askel koirassa ja reippaasti isoja askelia. Voisko saada harjoitella, jonkun etanavauhtisen kanssa?

2 treeni: pienessä aitauksessa siis. Gava maahan ja lampaille. Harjoiteltiin flankin suuntia ja vähän ajoa. Myötäpäivään eli "come bye" suunta helpompi. Away eli vastapäivän vaikeampi. Siinä piti sijoittua niin, että selvästi helpompi suunta oli kiertää siihen suuntaan. Mun piti olla keppi kohti maassa olevan koiran lapaa. Ja keppi koiran puolen kädessä ja rintamasuunta auki mihin haluisin lähtevän. Nyt kun ajattelen niin vähän samaan tapaan kuin agilityssa ohjaisin, mutta keppi aluksi vain kohti lapaa. En nyt ihan ole varma kummassa kädessä piti olla. Kuvissa ei näy kuin kerran ja epäilen, että siinä ei totellut vaikeampaa suuntaa..

Mun pitää lampailla ajatella, myös että suojelen, että koiran ja lampaiden väliin jää rako. Välillä kepillä matalalla edestakaista liikettä, että tänne ei saa tulla. Ja jos koira silti tulee, keppu tietenkin osuu. Ei taas ajatus, että jos koira tulee liian lähelle niin sitä huitastaan. 

Itse täytyy päntätä noi suunnat päähän! Nyt kesti miettiä aina kumpi käsky.. Ehkä niitä pystyisi jotenkin treenata kotonakin.. 


Omaa pohdintaa paimennuksesta:
Paimennus ehkä vähän helpottuu, mutta saa varmaan kouluttaa yhden koiran aika pitkälle kunnes tulee sellainen fiilis, että mikä on seuraava vaikeusaste kouluttaa. Ja että saa päähän mikä on silmä- tai kroppakoiran ihannesuoritus. Tokossahan  tiedän minkälaisen suorituksesta haluaisin. Ja pitäisi osata ajatella lampaita paimennuksessa, kantilta että kun ne tottelee koiraa niin miten koiran pitää vastata. Ainakin ajaessa muistelisin viime vuodelta Hilskan koulutuksesta että, kun eka lammas lähtee koiran paineesta liikkeelle vähennetään painetta (jos taas ei vähennä ajoissa lampaat ryntää ja paineen vähentäminen on lampaiden palkka tottelemisesta). Flankissä taas koira joko kiertää ympäri ja pitää lampaita niin paikallaan. Siinä täytyy mennä tarpeeksi suurta kierrosta eikä mielellään paineistaa lampaita tuijottamalla, muuten lampaat ei pysy paikallaan. Joitain artikkeleita lukeneena "saada koira auki" tai luopumaan paineen pitämisestä. Viime kerran pois - käskyllä sain myös käskettyä kauemmas. 

Kun koira hakee lampaat flankillä ja jää taakse maahan tai suoraan kuljettamaan niin silloin saadaan kuljetettu lampaita koiran ollessa toisella puolella. Nyt kun mietin sitä meidän treeniä ymmärrän vasta idean, mistä kokonaisuudesta se on helpotettu osa! Alkuun, kun koira päästetään hakemaan lampaat, joka näyttää pikku aitauksessa vain maasta flankkiin lähettämiseltä niin siinä voi helpottaa oikeaan suuntaan lähtemistä, koira on alkuun myös lähempänä eikä pääse liian kauas maahan lampaista ja se on helpompi pysäyttää lampaiden taakse. En myöskään alkuun tajunnut, että koiran halutaan jäävän taakse että osaisi käskeä ajoissa tai varautua tulemaan vastaan. Gavalle tuo taakse jääminen on myös hankalempaa, kun se haluaisi pitää lampaat luontaisesti paikallaan. Kun koira on takana niin lähdetään lampaiden kanssa poispäin koirasta, jolloin koira tekee kuljetusta, jota paimennuksen alkuvaiheilla harjoitellaan kulkemalla koiran kanssa. Ja tämä on pienessä aitauksessa niin, että ohjaaja on kiinni lampaissa, mutta isolla laitumella koira kuljettaa lampaat ohjaajan luo (aluksi flankillä kiertäen niiden taakse). Ehdin katsoa yhtä kokeneempaa bc:tä, joka teki juuri tätä isolla laitumella.

Lampaiden haku
Lampaat ohjaajan ja koiran välissä

"Lammasnouto" :D
Lopuksi Virpi sanoi, että meidän olisi nyt tärkeä päästä useammin kuin kerran kuussa paimentamaan, kun Gavalla sen verran voimakas silmä. Jos sitä ei nyt saa ruotuun, niin vaikeata se on myöhemmällä iällä. Ei ole tullut kysyttyä tai tajuttua, että vaatisi nyt erityisesti enemmän treeniä. Onneksi sanoi! 

Seuraavat paimennus kerrat ei vielä tiedossa, mutta kyselin Primal Sense farmille Seutulaan yhteen Kristiina kouluttajan kerralle. Käydään kerta ja katsotaan tuntuuko kivalta. Kahdelta oon kuullut hyvää tuosta kouluttajasta, en aiemmin tiennyt että siellä kouluttaa muukin. Ja täytyy kysellä myös Siuntion kahdesta paikasta niihin 30-35min niin ei paha. Oikeastaan tonne Vantaalle on sama matka ajaa. 

Kiitos Mialle Gavan kuvien ottamisesta ja seurasta! Kun ei saa videoida (paitsi erityisluvalla) niin noi kuvatkin auttaa paljon! Uusia tuttavuuksiakin saatiin reissulla.

KUVAT paimennuksesta

Kävästiin Sellossa treenien jälkeen. Eläinkaupassa punnitsin Gavan 13,5kg! On se nyt viikonajan syönytkin vähän paremmin. Noin 1-1,5kk sitten oli muistaakseni 12,6kg. Gavasta ainoastaan ohimenevät lapset ja minigolf ulkona epäilyttäviä, muuten meni hyvin. Vähän paremmin vois kontaktia tarjota. Hypistelin myös Rukka pro treenitaskua (34e?). Tarvetta tosin ei ole. :D 

Marlin aussie
Söpö Spirit tyttö




Vaikeampi kierto suunta vastapäivään eli "away"
Tässä kiertää kivasti!
Lie down



Vauhdikas flankki "away" ja vähän liian lähelläkin


Maico on kehittynyt paljon ja ehtii ravatakin :D
Mä niin tykkään tosta uudesta objektiivista! Vaikka habakasvaa kantaessa sitä, kun painoa on 1,3kg :D Viime kerralla olin sillein, että paimennus kivaa oli muttei niin super innostunut. Nyt taas jäi jotenkin innostunut fiilis ja täytyy päästä nyt useasti kesällä! Karsitaan vaikka tokosta :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!