Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

15.7.2015

Tuplatokot ja Gavalle uusi laji korkattu - rallyvideo

Aamulenkillä tehtiin vähän tokoa. Gava siis näissä kaikissa, kun Ruuti edelleen mökkeilee.

- luoksetulon stoppia: tolpan kierrosta alkuun läpijuoksua ja sitten stoppia. Stopeissa osassa heitin heti lelun ja muutamassa hämäys. Jätettiin hyvään.
- Seurauksessa keskityin oikeaan käännöksiin. Palattiin perusteisiin eli paikallaan käännös oikeaan. Nekin oli alkuun huonoja, ennen ne oli hyviä. Myös käännös oikeaan ja pysähdys heti perään. Nyt oli aika hinkkaamista niin seuraavissa treeneissä pitää tehdä taas super kivoja seurauspätkiä. Video:



- Kaukoja (etupää paikallaan) kotiportailla. Nyt viisi toistoa, joista 4 tosi hyviä. Yhdessä liikkui molemmat tassut ehkä kahdessa toinen tassu. Taisin olla kyykyssä. Yhden maahanmenon ennakoi ja se oli super. Jatketaan nyt vielä ilman häiriötä ja sitten pohditaan muita tapoja. Toki rinnalla voi tehdä toisellakin tavalla.

Sain kaukoihin hyviä vinkkejä. Tällä aiemmin katsotulla kaukokäskyt- videolla paljon eri tapoja. Osaa niistä testattukin.
- Täytyy saada enemmän onnistumisia per treeni, että edistyy. Tosin onneksi naksuttimella kerron hyvät ja palkkaan.
- Alussa voin sallia toisen liikuttamisen, mutta aika äkkiä kriteeriksi molemmat, kunhan vahvistetiheys säilyy riittävän suurena.
- Kovempaa targettia etutassujen alla on testattu, ei toiminut, mutta kokeilun arvoinen voisi olla esim rullattu pyyhe eli pehmeämpi alusta.
- jokin este, minkä yli ei saa tulla. Kynnys tms. Tässä tosin Gava on sitten joissakin liikkunut sivusuunnassa tai mennyt enemmän jalat haaralleen, jos joku on ollut esteenä. Mutta ehkä jos nyt on tullut ideaa, sujuisi paremmin.
- Videolla tehtiin myös pannasta poispäin kiskomista ja koiran piti vastustella eikä saanut liikkua (onko luopumista tai mikä termi?)
- Kaikkeen näihin tarvitaan lihaksia ja kropan hallintaa eli tasapainotyyny treenit tai täydellisten liikeratojen teko ihan houkutuksella satunnaisena ei pahitteeksi.
- Kun tietää miten pitäis tehdä, jos liikkuu voi ottaa kokonaan uusiksi
- mahdollisesti alussa lähellä ilman apuvälinettä ja matkan kasvatukseen apuväline.. tai heti apuvälineet


Iltapäivällä tokoilemaan ja ralleilemaan Pian, bortsujen Speedyn ja Zackin sekä pikku heeleri Ruun kanssa Malminkartanon huippujen viereen. Aloitettiin tokolla.

Gavan kanssa tehtiin ekana.

- ruutu: testasin ekan noin puolesta välistä. Pidin pannasta, virittelin ja käskin ruutuun. Juoksi suoraan keskeltä ja stoppasi käskystä. Selkeesti kuitenkin näki, että ilman alustaa ei ollut täysin varma missä pitää pysähtyä. Toisto tehtiin alustan kanssa. Sitten tein pari ilman alustaa vähän naksuttelu mielessä (vaikka huusinkin naksusanan "jes") noin 10m matka ja kun meni vähän yli keskikohdan jes ja heitin pallon. Näitä pari. Häiriönä oli Pia kulmia kiinnittämässä nauloilla, ei haitannut.

- luoksetulo: kertasin aiemmin yhden 10m matkalta ja palkkasin eteentulon. Tehtiin liikkuroituna. Hyvin jäi paikalleen ja tuli kovaa eteentuloon asti. Nätti eteentulo! Sivulletuloa treenattu hävettävän paljon edestä ja niinhän se hyppäsi loikalle sivulle ja jäi vielä vähän vajaaksi. Namikäteen ja hakemaan nätimpää sivulletuloa.. Täytyi olla tarkkana, että takapääkin kääntyy riittävästi, ettei ole edestä vain suora.

- maassa makaamista häirittynä eli käy siihen -makuuta. Kerran alkupäässä hämääntyi nousemaan. Muuten kesti häiriöt. Vapautin ehkä neljästi lelulla leikkimään.

- kapulan pito uuden alon malliin: Pia liikkuroi sen meille ja näin kuinka se meneekään. Siirryin koiran eteen. Liikkuri antoi kapulan "liike alkaa" jälkeen. Luvalla kapula koiralle. Aika meni tosi äkkiä verrattuna siihen, mitä on treenattu. Ajan laskeminen kuulemma alkaa siitä, kun liikkuri on sanonut "käsky", mutta voi olla liikkureilla eroja jos eivät ole käyneet liikkuripäivillä. Nätisti irrotti myös käskystä. Tollein käskytettynä ei moitittavaa. :)

- kapulan pito häirittynä: tehtiin vielä häirittynä pitoa. Ekassa Gava kääntyi katsomaan ja tiputti kapulan. Toistoissa kapula pysyi, vaikka saattoi vilkaista. Vikassa vain silmät liikahti. Näitä lisää myös itse häiriten.

- seurauksessa voisin ottaa vähän alkuun innostamista, sitten lennosta seuruuta. Palkka ja taas uusiksi. Tällaisia useampia pätkiä. Tavoitteena pelkkä vire ja asenne. Tehdään yleensä lyhyempää pätkää.



Rally-tokoa tehtiin lopuksi. Olin katsonut yhden kisaradan, joka tehtiin. Hokasin, nyt kun Ruutia ei ollut että voin tehdä Gavankin kanssa. Rakennettiin rata ja tutustuttiin. Gava aloitti. Jälkeen päin mietin, olikohan valjailla merkitystä, kun joskus Gavaa hiukan saattaa valjaatkin inhottaa. Täytyy testata myös pannan kanssa.

Aluksi tehtiin Gavan kanssa spiraalia palkattuna sekä eteentulo ja oikealta kierto. Sitten päätin testata ratana ja otettiin se videolle. Rata oli pohjaltaan Iiris Harjun käsialaa, muutin pari kylttiä siitä: 2. kyltti "koira eteen, oikealta", 4. kyltti "istu, maahan, kierrä koiran ympäri" ja 6. "koira eteen, vasemmalta sivulle, istu".



Gavan ratasuoritus sujui hyvin. Huomasin, että alkoi vähän hyytyä lopussa 9. kyltillä. Rata oli pitkä alo-radaksi. Vikassa pujottelussa vähän herpaantui.

Treenattavaa:
- vasempaan pyöriminen: takapään käyttö vielä paremmaksi
- pujottelu ja spiraalit skarppina
- edestä sivulle ilman pomppua (ei olisi alossa mikään virhe)
- maahanmenoissa käytin vähän kropasta apua, ilman apuja seuraavilla kerroilla. Kun jos herkästi ennakoi mun kropasta. En taas luottanut koiraan. Avut on kyllä alossa sallittuja.

Kisasuorituksena se olisi ollut kirkkaasti hyväksytty. Mutta itse haluan vielä kestävyyttä, että jaksaisi tehdä vieläkin pidempää rataa skarppina. Ja vielä, kun tekee näistä tutumpia sille ja palkkailee vaihdellen.

- rallykuvia!

Spiraali oikeaan



Jack

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!