Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

14.9.2015

Jessica Svanljungin tokokoulutuksessa vol 1.

Jessica Svanljungin koulutuksessa nyt maanantaina kuunteluoppilaana ja torstaina mennään Gavan kanssa. Molemmille kerroille tulee 5 koiraa ja jokaiselle 30min aikaa. Kyseessä HSKP:n nuorten koirien ringin koulutus. 

Kaukoja: käytiin läpi parinkin toimesta. Usein ongelmana voi olla, että koira vilkuilee muualle kun ohjaaja kävelee pois ja jos kontakti on jonnekin muualle, voi joutua antamaan kaksoiskäskyn. Tähän puututtiin tekemällä se odottaminenkin skarppina olemisen arvoiseksi. Ohjaaja voi alkaa juosta ja vapauttaa koiran, voi kuulua jes + lelu lentää taakse, jes + koira saa kiertää merkin takaa tai hypätä hypyn. Ja kun koiralla alkaa olla selvää, että kannattaa katsoa ohjaajaa sitten voi tarvittaessa alkaa huomauttaa, jos katsoo muualle. Ja huomauttamistakin voi olla vähän tiukempaa tai ihan vain "Gava hei" tms huomion ottaminen. Samaa voi tehdä myös luoksetulon kanssa. Tietty tasapainoilua sen kanssa, että koira pysyy odottamassa. Treenaavan koiran tapauksessa vilkuilu alkoi heti ekalla askeleella niin ohjaaja otti askeleen ja lähti peruuttamaan ja heti palkka.

Kauko häiriötä: noin metrin päässä vierestä avustaja tekee samaan tahtiin kaukoja vieressä. Kaksi henkilöä molemmin puolen istumassa/kaukoilemassa. Jos koiraa ahdistaa sen voi kutsua luokse palkattavaksi. Ohjaajan vieressä avustaja huutelee samoja käskyjä, niitä ei saa noudattaa.

Itse kaukojen tekniikkaan sitten avustaja pitää tassuja, hernepussit tassujen päällä, namit sivulla tai edessä (n.20cm päässä), kynnyksellä (takapääpaikallaan takajalat kynnyksen reunalla), pannasta vetäminen (myös siitä suoraan asento)...

Katsekontakti häirittynä: sen lisäksi että tehdään yleensä sivulla, niin edessä istuen/maaten olossakin voi häiritä. Pahin sana oli "vapaa" kyseiselle koiralle häiritsijän lelun heiton jälkeen. Näissä täytyy olla tarkkana, että häiriön pitää olla sopivaa koiralle. Ei ole tarkoitus, että koiran itse luottamusta syödään aina puuttumalla, vaan että se oppisi sulkemaan häiriötä ja ottamaan kontaktia ohjaajaan. Näissä ei ohjaaja saa suuttua, vaikka "epäonnistuminen" voisikin suututtaa. Kerran avustaja on jo häiriö niin ohjaajan kuuluu olla se kiva henkilö, ketä voi katsoa. Mutta silti ei saa lähteä paikaltaan. Puututaan, jos koira meinaa nousta ja palkataan, kun se katsoo ohjaajaa ja kestää häiriön.

Sivulletulon vinouteen ohjaajan taakse merkki jalkojen takana, koiran puoleisen jalan siirto taakse ja takaisin, hihnalla hidastus (läheltä sivulle). Jos koira kestää niin siirrä vaikka fyysisesti oikeaan kohtaan tai sitten käskyllä, jos korjaa oikein. Vain kehut. Heti oikeasta palkka. Koiran voi myös väärästä sivulletulosta työntää pois ja myös senkin takia, jos se ei ole täysin hereillä tai oikeassa mielentilassa.


Luoksetulon törmäämiseen: oli jalan siirtotaakse ja viereen. Jos kunnolla tulee niin lähtee peruuttamaan, työntää koiran pois ja ulahtaa "au au" kuin sattuisi. Jos koira seuraavalla kerralla tulee hyvin, palkka.

  • Toistoja näihin heittäen namin kauemmas ja siitä sivulle. Muista jos törmää niin väistä tai jalan laittaminen taakse ja takaisin sivulle. Jos nami ei näy, voi avustaja viedä koiran namilla kauemmas ja tiputtaa namin maahan koiran nähden. 
  • Jos koira on sivulla ja ohjaaja kaivelee namia taskusta, ei se saisi liikkua. Vasta, kun vapautetaan tms. 


Jäävien erotteluun ja ihan itse jääviin. Peruuttaen koira edessä. Sitten sellainen (kun koira osaa jäävät), missä heittää namin vähän kauemmas ja selkä koiraan päin eikä saa katsoa huutaa jäävän, kun näkee että koira lähtee kohti. Jos menee väärin käsketään korjaamaan ja kehutaan. Jos ei edelleenkään korjaa oikein mennään laittamaan siihen asentoon tai käskemään läheltä (koirasta riippuen). Sitten uusiksi. Ohjaaja katsoo pysäytyskäskyn jälkeen olan yli ja hyvä, jos avustaja katsoo miten sujuu. Alkuun koira voi tehdä vähän rauhallisemmin, sitten hakea draivia ja vauhtia.

Zetassa Jessicalla on käytössä virittelynä suomennettuna "zeta, otetaan seiso" tms saman tyylisesti. Alemmissa luokissa virittelee jäävät ja zetassa taas ekan asennon. Tykkää, että koira tietää että tekeekö se jääviä vai seurausta.


Seurauksessa 

  • painamiseen testata, että nostaa jalkaa pystysuunnassa korkeammalle. Namit kädessä koiran puolella ja käsi roikkuu normaalisti (koira ei saa katsoa käteen), koiran vasemmalle puolelle palkka.
  • edistämiseen voi itselle apuna käyttää lyhyttä noin 20cm hihnaa, joka on päädystä kädessä kiinni kevyellä otteella, huomaa heti jos koira menee liian eteen koska hihna kiristyy. Siitä voi silloin nyppäistä kevyesti. Kun pysyy oikeassa kohtaa niin sitten hihnan pään voi tiputtaa kädestä. 
  • jos koira katsoo muualle huomautus, kuuluu pitää kontaktia
  • Koiralla ääntelyä (nuori) paikallaan käännöksissä, sen kun huomaa ajoissa. Voi keskeyttää tekemisen ja olla "oi oi oi" vähän toruvasti. Jos hiljaa niin palkka. Jos se on jo myöhäistä niin koittaa palkata seuraa käskyn annettua koira namilla. Sitten seuraavassa seuraa ja kääntyy. Myös niin, että kun koira on syönyt niin käännytään ilman lisäkäskyä. 

Ruutu
  • nähtiin muutamalta koiralta. Eka oli avon koira, jolle paikka ei ollut täysin varma. (juuri mitä itsekin pitää treenata ja vähän miettinyt miten) Jäi yleensä vähän sivuun. Olivat koittaneet tähän sitä, kuten viimeksi oltiin neuvottu että koira pysäytetään ja käskystä korjaa. Siitä vain kehut ja ehjästä palkka. Ei ollut edennyt. Nyt sitten niin, että koiralle näytettiin väärän paikan jälkeen oikea paikka ja sitten uusiksi. Palkattiin myös namilla oikeassa kohtaa, kun paikka varmempi niin lelua mukaan. Ajattelee silloin paremmin. Koiran voi myös ystävällisesti viedä pannasta oikeaan kohtaan ja näyttää siellä paikan. Alkuun koira yritetään stopata oikeassa kohtaa ja palkata. Mutta jos näkee, että menee ihan väärin ei stopata vaan käydään näyttämässä. Jos koiran käskee stoppaamaan ja se tottelee, silloin on pakko palkata, koska ei voi mennä puuttumaan tekemiseen kun koira on totellut pysähtymisen. Siksi kannattaa siis katsoa sanooko seis vai ei. Kosketusalusta ei ole ihan sama asia näissä treeneissä, koska koiran ei haluta katsovan sitä, kun sille on ajettu jo oikea idea ruudusta. 
  • Lisäksi paikanhakua niin, että koira väärässä paikkaa. Näytetään oikea ja pyydetään korjaamaan. 
  • Yleensäkin sillä matkalla ei ole niin väliä, jos paikka ei ole oikea. Ja itseä ajatellen kivempi mennä ruutuun palkkaamaan jos läheltä tekee. Voi tehdä hyvin kaksi ruutua ja vaihtelee niitä. Alkuun lähempää ja toistojen myötä voi lisätä matkaa. Tosi nopeasti, kun koira pysähtyy pitäisi tulla jes ja palkka tai sitten jos ei pysäytyskäskyä niin korjaus. Korjauksesta vain kehut ja heti ekasta palkka. 
  • koiralle opetetaan paikka vähän keskikohdan takaata ruudussa. Jessica on kelpuuttanut siellä keskellä ja vähän laidoissa olevat, tietty ihan reunassa varmaan eri. Kisoissa taas käsky pysähtyä tulee hieman ennen, kuin koira tekee stoppia. 


Noutoon kuvassa olevia harjoituksia. Kyseisen koiran sivulle kapulan vienti oli vielä vähän epävarmaa ja hidasta. Saattoi välillä palauttaa myös toisella henkilölle. Tälle koiralle pelkkää luovutusta sekä noudoissa lyhyt luovutuspalkka. Heti kun sivulla niin palkka. Jos tulee ihan vähän vinoon, mutta muuten paljon paremmin niin voi jonkun sellaisenkin kelpuuttaa.

Myös pito tuli sille läksyksi ja uusi pitoon liittyvä, juttu oli että kapula ihan koiran eteen ja koira nostaa sen käskystä maasta. Jos koira liikuttaa kapulaa siihen puuttutaan, koirasta riippuen miten.

1. Ihan perus kapula ohjaajan ja koiran välissä. 2. Sitten sellainen missä koiran eteen noin 2m päähän kapula ja ohjaaja menee kauemmas. Kun koira on sivulla voi taas heittää kapulan (n.2m päähän) ja mennä itse taaksepäin noin 5-10m. Eli koiralle tulee näin pidempi palautusmatka. 3. Koira jätetään istumaan, ohjaaja menee noin 10m päähän, heittää kapula eteensä. Koira sieltä hakemaan. Ohjaaja voi tarvittaessa muistuttaa käskyn, mihin asentoon koiran pitää tulla (jos koira muuten meinaa pysähtyä). Näiden lisäksi myös ihan perus vauhtinoutoa.

Pystykorvainen koira, kapula ja ohjaaja
Merkin kierto: virittely. Alkuun vähän lähempää. Evl:ää ajatellen katsoo, ettei alkaisi lenkittää. Useammin vauhtina kuin sivulle. Tässä koira juoksi alkuun ruutuun eli häiriöitäkin taustalla ja juuri ruudun tekemisen jälkeen. Koiran pitää kuunnella. Jos näkee, että koira lähtee ruutuun äkkiä perään ja pannasta vie kiertämään merkin. Ei tarvii silti olla vihainen! Näytetään vain miten kuuluu tehdä. Jos ei edelleenkään suju niin sitten voi avustaja käydä näyttämässä merkkiä. Sitten voi ottaa myös merkin eri kohdassa. Koiralla oli vähän ongelmaa, ettei aina lähtenyt merkkiä kiertämään.


Koira, joka hyppi liian korkealle vapautuksessa ja sosiaalisessa palkassa. Vain säännöksi, että matalammalla hyppiminen ok. Lisäksi ohjaaja ei suuntaa liikettä vain paikallaan ylöspäin käsillä vaan liike voi suuntautua kääntyen ja kaartaen sivuun päin. Yksinkertaisesti hyppiminen on kiellettyä. Tässäkin voi käyttää apuna seurauksessa hihnaa, kun koira meinais siinä hyppiä ja ohjaaja reagoi yleensä myöhässä. Myös lelutaskuun hyppiminen on kielletty. Usein ihminen mieltää koiran palkkautuvan sosiaalisesti, jos se loikkii tai on aktiivinen. Tämä koira taas oli vaan oppinut hyppäämään ylöspäin ja sitten se pomppi lelutaskuun päin vain lelu mielessä. Ei ollut siis kovin sosiaalisesti palkkautuvassa mielentilassa.

Myös hieman liian korkea mielentila ja muutenkin vilkkaanoloinen koira. Leluna oli patukka, jolla pelkkä taistelu voi vain kasvattaa virettä. Taas joku pallon heittely ym koira saa vähän purkaakin. Vaikkei se ole tällä hetkelle koiran lempilelu, mutta se oppii tykkäämään.

Vielä päättämättä mitä haluaisin tehdä to, ehkä jotain erilaistakin.. mutta mitä. Toki pitäisi miettiä jotain ongelmaa tms. Kaukoja voisin taas näyttää seuraavassa koulutuksessa ja häiriätasoltaan ei olla  vielä koulutuksessa tehtyihin häiriöihin valmiita, ei voi vaatia vielä. Noutoa, jotain uutta.. tms.

Tokointo vaan kasvaa! Kyllä tollaisissa koulutuksissa saa vain paljon irti ja ihan kuuntelemalla, kun osaa suodattaa mikä sopisi omalle koiralle.

Opittiin, myös että ratkaisu kaikkeen ongelmaan on koulutustalutin n. 25-40cm ;)
laitoin tuumasta toimeen
Kuvia tulossa vähän myöhemmin koulutuksesta! Tuohon kansioon varmaankin huomen illalla. Alkupään koirista vielä sai valaistuksen takia jotain järkeviä.

____________________

Tein itselle luntttilistan

Avon liikkeet:

1. Paikka istu 1min, 25m näkyvillä, kierretään koiran ympäri
2. Peruutus max 3, juoksussa oikeaan käännös
3. Liik. Seiso koiran ympäri kiertäen
4. Suora luokse 20-25m
5. Liik istu/seiso koiran ympäri kiertäen
6. Merkin kierto 10m, luoksetulo käskystä -2p
7. Nouto n. 10m (oma kapula ok)
8. Kaukot 5m i-m-i-m (3s)
9. Kutsuhyppy, sama kuin alo mutta umpieste
10. Ruutu noin 15m ja koiran sivulle. 

Voittajaan taas erona 2min makuu piilossa -> välillä piilo istumista? (En oo kuin kävässyt joskus piilossa.) Voittajan peruutus max. 8 askelta. Voittajassa zeta kahdella jäävällä. Ohjattu seuraten merkille ja ei keskikapulaa. Metallihyppynouto. Ruutu, tunnari ja kaukot sama kuin vanha voi. 

Omaa pohdintaa vinoihin sivulle ja eteentuloihin. Selkeesti ei oo tarpeeksi mustavalkoista, kun ne uudestaan huonontunut. Jos on huono liike keskeytyy. Korjaus, näytetään miten kuuluu tehdä muttei palkkaa! Ei se säry! Muutenhan oppii aina vasta tekemään toisella jos sellaisestakin saa palkkaa. Vasta heti oikealla suorituksella palkka. Pitäis jo tietää mitä haluan tai sitten oon ollut epälooginen. Ja ei myöskään mitään käsiapuja, jos joku näkee mun tekevän sano! Ja ton takia myös videolle jos tehdään yksin. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!