Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

8.11.2015

Tokoringin hallivuoro, aksaa, hakua ja Nova

PE TOKO

Perjantai iltana HSKP:n nuorten koirien tokoringin kanssa ATD:n hallissa treenaamassa. Gavan kanssa siis. Mukana Kati ja belgi Tria sekä Emmi ja bc Fizz.

Paikka istu: lyhyt aika, mutta käveltiin kauemmas. Olin hetken piilossakin. 

Paikka makuu: Gava sekoitti kaukojen etujalat paikallaan makuuta. Hinkattiin hetki oikeaa tekniikkaa. Nyt on tehty kuurina kaukomaahanmenoja niin toinen kärsii. Pitäis muistuttaa ennen paikkiksia tekniikka. Alkuun teki hitaasti, lopussa heittäytyen. Sivulle tullessa (istumaan nousu) huomasin, että meinaan tulla liian eteen sivulle, joilloin nousee vajaasti. Kun olin taas takapuolen tasolla, nousi paremmin. Makuutettiin vaan lyhyesti. Totteli myös hyvin, vaikka liikkuri kävi edessä. 

Gava oli 2/3 vuorossa, kun katseltiin yhdessä jokaisen treeni ja loppuun yhteistreeniä. 

Merkin kierto: viistosti takana ruutukin. Noin 10m lähetys ja vauhtipalkka. Vinkkinä tuli ottaa pidempi matka, että menisi lujempaa kiertoon. Tehtiin niin, että olin itse edempänä ja sieltä käskin kiertoon. Parempi! Vauhdin kun pitää säilyä. Ja ekassa voin pitää vähän lyhyemmän matkan jos epävarmuutta. Tavoitteena myös evl:n 20m lähetys. 

Ruutu: päätin testata ekan ilman apuja. Noin 10m matkaa. Juoksi tosi hyvin taakse ruutuun ja heitin lelun. Yksi noin 15-20m lähetys ja taas hyvä, heitin lelun. Leikittiin aina ruudussa. Tuossa vaan huomasi, että laukasta tuli vähän pomppivaa, joten oli vähän epävarma. Ollaankin tehty lyhyempää matkaa paljon sääntömuutoksen jälkeen, mutta pitää tehdä pitempääkin. Vikassa tehtiin että appari kävi näyttämässä. Ja avustaja lähempää, mutta silti koiran takaa heitti pallon. Vauhti nopeampi ja paljon parempi! Hyvä Gava! 

Täytyy muistaa vauhtiliikkeitä treenatessa, sekin vaikuttaa pisteisiin ja Gavakin pääsee lujaa. Ja Gava kestäis hetsaamista ym, mitä tosi vähän hyödynnän. Mielentilaa pitäis treenata noihin oikeaksi.. 

Loppuun yhteistreeniä, mitä on tullut lähipäivinä liian vähän! Gavalle parasta treeniä oli kun Fisu bestis juoksi namin perässä edestakaisin ja teki stoppeja. Gavan ilme oli  alkuun kuin jäniksen nähneellä, korvat hörössä tuijotti. Otettiin helppoa seurausta ja pystyin huomauttaa, jos ei keskittynyt. Saatiin lopuksi hyviä pätkiä. Viimeksihän saatiin samaa häiriötä ja Gavalle tosi vaikeeta, mutta kaukoissa en voinut niin komentaa. En muistanut hyödyntää hallin peiliä!

Loppuun vielä pari kaukovaihdosta. Sivulta maahan ja istu-maahan vaihtoja. Joku istuminen epävarma. Maahanmenot  hyviä. 


LA AGILITY

Lauantai aamupäivällä päätettiin lähteä Ojankoon käymään. Onneksi ei yhtään myöhempään, kun siellä oli talkoot menossa ja esteiden siirto konttiin. No ehdittiin lämpän jälkeen tehdä pikatreeni kauimmaisella kentällä. 

6 kepit: puiset tavalliset kepit (6kpl). Ekoilla toistoilla tuli pari rytmitysmokaa. Sitten sujui mä oikealla puolella oikein. Tehtiin vielä toiseltakin puolelta (90 asteen umpikulma). Eka joku moka. Sitten sujui sieltäkin. Vielä niin, että liikuin silloin ekassa rytmitysvirhe, seuraavat oikein. 

A-juoksari (kisakorkea): 3 toistoa. Ekalla kutsuin 10m päästä. Ekaa kertaa eri merkkinen kuitenkin metallirunkoinen A-este (keltainen). Ekalla toistolla arvioi väärin vauhdin ja tuli aika hurjan loikan suoraan alastulolle. Seuraavassa 5m ennen A:ta kutsuin ja nyt juoksi nätisti. Seuraava 10m etäisyydeltä kutsuen ja hyvin juoksi. Näissä olin paikallaan kutsumassa noin 5-10m A:n takana lelu valmiina esillä.  Vähän jännitti kokeilla uudessa paikkaa ihan erimerkkistä.



SU HAKU & ESINEET


Toiset numeroidut piilomerkit (keskilinjalle ja ennestään oli jo piilomerkit)
Sunnuntaina aamusta hakuiltiin Teknopoliksessa. Anki oli taas meitä kouluttamassa. Hyviä pointteja tuli taas kaikille ryhmäläisille.

Gavan vuoro, 3 pistoa:

1. pisto: kallion rinnettä alas ettei koiraan nähnyt. Piilo lähempänä ison kiven takana. Tehtiin ilman apuja ja sujui. Sai palkaksi lihapullia heiteltynä. Hain piilolta. 

2. pisto: pienen kallio nyppylän päällä oli kuusi ja siinä pieni kuoppa. Tähän haamu + ääni. Odoteltiin että ukko meni piiloon ja sitten lähetys. Hyvin juoksi vähän maaston mukaan sinne. Ukko olikin ilmeisesti kiven takana, ainakin kun hain koiran. Tämän piston näki hyvin kallion päältä. Oli jäänyt alkuun puolen metrin päähän seisomaan. Naureskeltiin, että on Gava on sellainen hieno neiti joka kopauttaisi vain yhdellä sormella kevyesti olkapäälle ja toteisi "ole ihan rauhassa, odotan täällä että sulla on aikaa". Kysyin tähän liittyen voisiko palkat olla esillä tai namit mm:llä kädessä, että voisi rohkeammin tulla niitä penkomaan. Kun irtorullakin pitäisi myöhemmin oppia katsomaan ihan maalimiehen viereltä. 

3. pisto: taas hyvällä näköalalla koira sai juosta alamäkeen ja taas ylös kalliolle. Tähän vain haamu. Juoksi aika S:n muodossa sinne, maaston mukaan. Hyvin löytyi ja lopuksi lelu. Gava olis mieluiten leikkinyt mun kanssa ja halusi lähinnä näytellä muille, miten hieno lelu oli suussa. 

Treenaa haku Gava:
- palkka esillä ja saa tulla suoraan sitä penkomaan
- haamu voi näyttäytyä lähempänä tai niin, että koira saa haamun paikasta hajun maalimiehestä
- haamun nähtyä käyn pienen kävelyn eli lähemmäs muistikuvaa lähettäminen
- päästäkseen avuista 1. helppo väylä piilolle 2. helppo tasainen maasto (tämän päiväinen maasto vaikea)
- ilmaisua pitäisi erikseen treenata, kun se niin sujuisi voisi yhdistää
- namien heittely maalimiehellä toimi ihan hyvin



SU NOVAN TOKO



Su iltapäivällä Novan kanssa sisätreeniä. Katsottiin vähän mitä voisi taas treenailla tai häivyttää. 

Kaukot: ekaa kertaa äiti oli tehnyt mun videon avulla takapääpaikallaan vaihtoja. Ainakin suunnilleen, takapään hallinta ei oo mitään erityisen hyvää, että tassut liikkuu helposti. Mutta osittain ainakin liikeratoja. Testasin itse, että istumisessa pomppaisi pienen pompun namin perään ja siitä ohjausseisomaan. Joitakin hyviä saatiin, alkuun mietti hypätäkö namin perään vai ei. Ehkä sitä istumista sen verran tehty. Joitain hyviä pomppuja, tosin ehti takajalkoja palkatessa useassa liikuttaa. Istuu helposti myös takapuolen päällä, joten istumisasennon hallintaankin hyvä jumppa välillä.

Sivulletulo: tässä äiti oli vielä näyttänyt ihan kädellä lenkin tehden, kuten eka videon toisto. Testasin, että hyvin tajusi tulla sivulle paikallaan olevan kädenkin avulla, jonka nyrkkiä käänsi. Namit ensin kohti nenää ja nami näyttää koiralle kulkusuunnan. Kun koira oppii tuossa jo kääntymään nyrkin suunnan muutoksesta niin helppo hyödyntää seurauksen vasempaan käännöksissä. Katsekontaktista myös pari palkkaa, siinä helposti tosin rupesi katsomaan mihin nami siirtyy. Täytyy mielummin palkata yksi nami koiran puoleisella kädellä katsomisesta ja pienin elein suoristaa käsi ja sitten heti seuraavasta kontaktista nami tuoden sen oikealla kädellä vasempaan. Ei silti pidetä käsiä vatsan päällä. Täytyy muistaa opettaa tätä vielä valvotusti äitille ja Novalle.
- Linkki Gavan sivulletulo 15vk (vähän vinoja, käsiapu paikallaan) ja Gava 17vk kun ekoja kertoja ilman käsiapua häiriöttömässä paikassa sivulle.

- tauko

Nouto: äiti sanoi, ettei tykkää noutaa muovistakaan. No testattiin ja otettiin videolle. Hyvin myös leikki näädän kanssa. Kotona leikkii edelleen vähän paremmin kuin ulkona. Muovikapulan (lelun) nouto. Innostin ensin muovikapulalla, (piilotin lelun mun syliin) ja heitin pennusta kiinni pitäen kapulan ja kun se vähän vieri tai oli juuri pysähtynyt. Päästin perään. Matkaa näissä 2m käytävän pituudesta huolimatta ja riittävä se onkin vielä. Kun tarttui kapulaan ja lähti kohti, sitten kehumaan ja näytin lelua. Ihan hyvin vaihtoi. Tässä voisi opettaa myös sanaa esim kuin Gavalla "kii", joka tarkoittaa leluun vaihtoa. Sama metallikapulalla ja hyvinhän pentu sen kävi poimimassa ja lähti tuomaan. :)

Muiden koirien pientä tehdessä esim Gava vähän demosi muutamia juttuja. Nova sai palkkaa omalle petilleen, joka oli vieressä. Tai palautin sen sinne nostamalla jos tuli häiriköimään. Ei tietty tossa iässä voi vaatia, että se osaisi pysyä paikallaan toisen treenatessa, mutta voi opettaa siellä odottamista. Samaa pitäisi opettaa kentän laidalla odottamisessa, että osaisi vain makoilla tai istua hiljaa ja rauhassa. Gavan kanssa harjoiteltiin niitä ihan tolppaan sitoen tms ja kävin 10m päässä tms ja palkkaa heti kun rauhoittui istumaan tai maahan. Alkuun häiriötön paikka ja sitten häiriössäkin helpotettuna.

Alla Novan eka pikaisesti tehty ja kuvattu treenivideo:

Novan video (sivulletulo ja nouto)

Isänpäiväruualla koirat vähän tokoili karitsan läskeillä ja huonommilla lihapaloilla. Gavalle oli taas maasta istu vaikeampi. 

Ma aamuna tokot klo 6

Gavan kanssa alkuun liikkeestä seisomista otin mukaan ympärikävelyn. Ekassa muistutin käskyllä pysyä. Hyvin sujui.

Jääviä: istumista harjoiteltiin seurauspositiossakin, tosin ilman seurausta. Sekoitti nyt maahanmenoon ainakin jos kroppa kohti. Ja vähän epävarmempi noin päin tehdessä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!