Bordercollie
FI AVA FI AVA-H BH RTK1 RTK2 PPR1 PAIM1 Ravlundha Lady "Gava" sekä
novascotiannoutajat
FI JVA FI MVA HK1 BH RTK1 TK1 Siipiveikon Vahva Vainu "Nova" ja Burning Red's Dude Where is my Duck "Tofu"

5.6.2016

Vappu Alatalon hyppytekniikkakoulutuksessa

Lähdettiin aikaisin aamulla Gavan kanssa Lahteen aQility hallilla Vappu Alatalon hyppytekniikka koulutuspäivään (klo 9-17). Päivä alkoi luennolla, kaksi peruskurssiryhmää (maxit ja medit), ruokatauko ja sitten jatkokurssi. Olin ilmoittanut Gavan jatkokurssille, kun onhan Gava tehnyt noita harjoitteita pennusta lähtien ja Ruutin kanssa on käyty peruskurssilla.

Nuoruuden treeneistä on ollut hyötyä tai Gava on vain luonnonlahjakkuus, kun sai paljon kehuja hyppäämisestä. Luennolla sanottiin, että saattaa kysellä myös milloin on huollettu koiraa ja vilkaisin blogipostauksista, että osteopaatilla viime joulukuussa. No parin viikonpäästä Gava pääsee ekaa kertaa fyssarille. Eikä sitä tarvinnut kyselläkään. :)

Luennolla oli puhetta koiran tehtävistä
1. reitin löytäminen esteeltä toiselle
2. etäisyyden arviointi
3. ponnistuspaikan valinta
4. painon siirto takaosalle
5. hyppykulma
6. korkeuden arviointi
7. tasapainon ylläpitäminen hypyn jälkeen

Juttua oli myös, että koirilla viimeiset luut luutuu 19kk iässä. Joten Vappu ei pidä mitään kiirettä rimojen nostamisella. Koirasta riippuen voi tosin 8-12kk iässä voi alkaa käyttämään eri korkuisia rimoja. Ja osa koira on 2-3vuotiaana vasta kykenevä pystymään tehdä hyvin hyppytekniikka harjoituksia. Jos takaosa ei ole esimerkiksi riitttävän kehittynyt tuottamaan voimaa. Näin oli esimerkiksi Vapun nuoremmalla koiralla. On myös koiria jotka keskittyy liikaa ohjaajaan eikä katsomaan estettä. Sekä koiria, jotka oppii katsomaan siivekkeistä hypyn paikan, näille pentuna esimerkiksi speedbumpit ilman siivekkeitä.

Oltiin tehty 4 koiran porukalla tutkimus treeneissä rimanpudottelusta. Koirat palkittiin vaikka ne oli pudottaneet. 91% korjasi heti ekalla yrityksellä, loput toisella yrityksellä. Vappu tekee rimanpudotuksissa niin, että rata keskeytyy ja laittaa koiran time outille maahan. Se ei ole rangaistus vaan huomautus koiralle, että ne ovat koiran vastuulla ja ilman niiden pysymistä ei voida jatkaa rataa. On myös koiria, jotka vaativat pudotukseen puuttumisen jos koiran vire on väärä, liian kiire ohjaajan perään, tai sukeltaa putkeen tms esteen takia. Pelkkä keskeyttäminen ei opeta vain seuraavat palkatut suoritukset. Ja rimanpudotus on seurausta aikaisemmasta virheestä.

-> jos rima ei pysy ylhäällä toisellakaan mahdollisuudella
-> tehdään yksi este targetille (ohjaaja paikallaan)
-> 2 estettä ja targetille (eli takaperin ketjutetaan sama radanpätkä)
-> 3 estettä ja targetille
-> 3 estettä ja ohjaajan liike on mukana eli nostaen pikku hiljaa kriteereitä

Pk hypystä oli mainintaa, että Vappu hypyttää täysikorkeata vain harvalla toistoista. Muuten treenataan voimaa matalemmilla. Meidän pitäisi esim tehdä kapulan kanssa..

Koiralle hyppääminen eri alustoilla vaatii aina totuttelua. Treenaa hyppytekniikkaa erilaisilla tekonurmilla ja hiekoilla tms. Vapunkin koirasta oli huomannut, kun treenit siirtyi kentälle ja rimoja alkuun sateli. Samahan oli Gavan kanssa kun siirryttiin kentälle. Kisoissa hyödyntäisi lämppäesteet jos ne on samalla alustalla.

Perusryhmän treeninä oli
- perussarja makseilla 6 jalan välein 5 hyppyä, medeillä 4-5 jalkaa
- set point makseilla 5-6 jalkaa (medeillä 4?), okseri (jos koira laskeutui huonosti niin sitten tuli alastulotreeniksi vielä kolmas hyppy vikaksi yhdellä maksilla 8-10jalkaa)

Etupäähän (oli selvä kuoppa lapojen välissä, kun ei ollut aktivoinut etupään lihaksia)
- Etupäähän oli venytysharjoituksina namien syöminen maasta niin, että koira peruuttelee samalla eikä ehdi nostaa päätä välissä. Tähdätään takajalkoihin namit.
- Namien syöttely kävellessä koiran rintaluun kohdalta eli pää vähän alhaalla.
- Kädet (tai käsi) etujalkojen taakse ja nostetaan koira niin, että varpaat hipoo maata. Nameja maahan ja koira kurottelee niitä syömään.
- joku koira saattaa vaatia aina nämä ennen treeniä

Muita jumppia tuli laatikolla istu-seiso-istu. Sitten kaukoissa sama. Laatikolle takajalkojen nostelua. Kurretempusta vain pomputusversio eli koira nostaa etujalat ilmaan ja laskee heti -> vatsalihaksiin.

Video Gavan treeneistä ja selitykset alla



SET POINT

Aloitettiin set point - harjoituksella, missä oli ensin 15cm korkea rima. Sitten okseri, missä vaihdeltin ministä matalaan maksiin. Gava alkuun hyppäsi laiskasti ekan matalan riman. Ekoissa tuli myös joku etujalkojen koukistaminen ponnistaessa, kai liioiteltu? Muuten hyppäsi tosi hyvin ja kuulemma kahdessa oli pientä epävarmuutta, muuten tosi hyvin. Gava vaikuttaa tosi elastiselta ja hyppää kevyennäköisesti. Lelun etäisyydellä ei ollut vaikutusta hyppäämiseen.

ETÄISYYDEN ARVIOINTI

Etäisyyden arviointi: tämä treeni pääsi ihan uusiin fääreihin, kun tehtiin noinkin pitkillä matkoilla. Eli 6 jalkaa oli ekat kolme hyppyä ja 15cm korkeita. Sitten viimeinen hyppy joka oli 45cm korkea vaihteli 9-21 jalan etäisyydellä. Näistä 12 jalkaa Gavalle mahtui vain yksi laukka väliin ja ponnisti vähän kaukaa, tähän treenaaminen auttaa. Ja toinen oli 18 jalkaa, jolloin Gavalle mahtui 2 laukkaa ja ponnisti hieman kaukaa. Tässä ideana, että etäisyys on sen 5-7m mitkä on agiradoillakin. Sitten vielä palattiin samaan mistä lähdettiin eli lyhennettiin etäisyyksiä. Nyt 18 jalkaa oli jo parempi. 12 jalkaa edelleen vähän haastava.
Yhdessä treenissä max 10 toistoa ehkä 4+4 on aika hyvä. Eli kasvatan toiseen suuntaan ja sitten lyhennän. Voisin vaihdella 1-2 jalan etäisyyden muutosta. Ja aloitan erietäisyyksistä esim ekassa treenissä 9-13 jalkaa ja sitten taas 13-17 ja 17-21 jalkaa. Eli ei yhdessä treenissä normaalisti koko väliä. Nyt Vappu nosti aina 3 jalalla, mutta tällainen koulutus on poikkeus. Kun sujuu voin myös aloittaa 21 jalkaa ja lyhentää.
-> nämä tuli meille läksyksi

KÄÄNTYMINEN

Käännöstreeninä: ensimmäistä käännöstreeniä päästiin tekemään treenissä missä keskimmäistä rimaa nostettiin. Ja samassa hyppytekniikka hökötyksessä pystyi treenata molemmat puolet. Muistelin, että Gavalle helpompi puoli olisi oikeaan kääntyminen, muttei se ollutkaan. Jatkossa muistan tokomerkin kierto suunnasta. Oikeaan käännökset Gava hyppäsi erittäin hyvin. Ainut kuulemma, että takajalat laskeutui 10cm vinompaan kuin etujalat. Eli hieman on parannettavaa kropan hallinnassa, en muista oliko se kiinni selästä vai takapäästä vai mistä. Ja on kuulemma jumpattava juttu, mutta itse jumppia ei ehditty käydä..
Vasempaan Gava kääntyi taas paremmin. Näissä treeneissä oli tärkeä suunnata koira suoraan eteenpäin riman suuntaisesti ettei koira ole jo valmiiksi vinossa kohti lelua. Läksyksi tuli opettaa myös tulemaan oikealla puolelle perusasentoon. Että voi jättää lähdössä sinnekin.

Lopuksi vielä suoristaminen eli koira juoksi molemmilta puolilta suoraan lelulle.

Muut ryhmässä tekivät myös U:n mallista käännöstreeniä missä tuli noin 10 hyppyä. Sitäkin voisi joskus kokeilla. Siinä tehtiin molempiin suuntiin. Yhdellä koiralla piti korottaa käännöksen vikalla kaarella vähän ulkoreunan rimoja 35cm.

TAKAAKIERTO

Takaakierrosta oli myös puhetta, koska olin kirjoittanut sen meidän etukäteen laitettuun esittelyyn. Välillä Gava ajautuu turhankin lähelle siivekettä. Tekniikallisesti tuli puhetta, että takaakierto on fyysisesti kaikkein vaikein koirille. Oikealla tekniikalla tehtynä koira punnertaa yhdellä takajalalla hypyn yli. Joskus näkee kisoissa esim, että koiran voimat menee siihen yhteen takaakiertoon ja hyppääminen selkeästi huononee. Vappu ei ole ihan samaa mieltä tuomareiden kanssa, joilla on taas innostusta viljellä useita takaakiertoja radoille..

Ja nykyisin suurinosa on sellaisia mistä laskeudutaan loivaan kulmaan eli saksalaisen tavoin koira hyppää ristiin hypyn. Mitä enemmän tekee tällaisia niin koira alkaa ennakoida ja hypätä aina vain lähempää siivekettä. Joten täytyy treenata paljon enemmän missä koira tekee joko täyskäännöksen tai 270-360 astetta. Kun hetken mietin niin tuli paljon mieleen radoilla noita tuollaisia takaakiertoja.. Eli täytyykin ottaa välillä vaikka tuplapyöritys tai palkata ne radan kohdat heittämällä lelun siihen "täyskäännös" kohtaan eli kohti suoraa hyppyä kohden.

Pete Huotarilta saatiin myös ystävällisesti vinkkiä takaakiertoon. On opettanut koirat juoksemaan 1-2m päässä olevalle lelulle, joka on linjassa takaakierrettävään siivekkeeseen. Lelulle juoksuttamisesta oon kuullut monesti, mutten tiedä miksei oikein koskaan tullut niitä paljoa tehtyä.. Ohjaa myös takaakierron niin, että ohjaus jää ikään kuin "sinne lelulle asti" ja koira saa valita itse oman kohdan mistä kaartaa siivekkeelle. Eli siihen asti, että koira ponnisti rintamasuunta oli kohti ponnistuspaikkaa. Aina takaakierroissa näin. Kun esim mihin itse oon tottunut ja moni ohjaaja tekee on se, että kun koira on lähtenyt kiertoon oma rintamasuunta muuttuu kohti seuraavaa estettä. Täytyy testata. :)

Hyvä tietorikas päivä! Gava onneksi osaa rauhoittua hyvin autossa ja häkissä, joten jaksoi tehdä hyvin. Toki jos vertaan vauhtia näissä tekniikka jutuissa vs radalla, mun juostessa niin näitä Gava tekee astetta rauhallisemmin.

Kännykkäotokset Lahdesta ja kotoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!